«Псевдо-консультація» в Криму не повинна змінити кордони України – Конгрес місцевих та регіональних влад Європи

Київ, 26 березня 2014 року. Місцеві та регіональні влади 47 країн-членів Ради Європи засудили напад Росії на територіальну цілісність України. Конгрес місцевих та регіональних влад Європи поділяє стурбованість Комітету Міністрів та Парламентської Асамблеї Ради Європи, а також «всього міжнародного співтовариства». Відповідно до Декларації, прийнятої на 26-й сесії Конгресу, псевдо-референдум в Криму (проведений 16 березня) не забезпечив мінімальні демократичні гарантії і не може призвести до зміни кордонів між Україною і Росією.

«Застосування військової сили Росією для зміни національних кордонів є неприйнятним», – йдеться в декларації. Конгрес не визнає дійсним кримське голосування і засуджує військову анексію півострова Росією. Конгрес порівняв кризу в Україні з ситуацією 2008 року в Грузії: російська окупація територій незалежних держав була неприйнятною і не повинна допускатися.

Таким чином, 47 європейських країн висловили повну підтримку тому, щоби Крим і місто Севастополь залишалися невід’ємною частиною України, і щоби територіальна цілісність України була відновлена​, йдеться у wcd.coe.int. Примітно, що українська влада звернулися до ООН із закликом визнати Крим демілітаризованою зоною, що допомогло б захистити місцевих мирних жителів. Раніше на цьому тижні в.о. Президента України Олександр Турчинов прийняв рішення про відкликання українських Збройних Сил з Криму. Уряд України готується оскаржити захоплення Росією Криму в міжнародних судах.

Коментуючи відносини між Автономною Республікою Крим у складі України та центральним українським урядом до початку спірного голосування, Конгрес підкреслив, що «Крим користувався широкою автономією, яка могла б, у разі необхідності, ще більш зміцнитися за погодженням із українськими органами державної влади». Ця заява спростовує наполегливі переконання кремлівських ЗМІ про те, що російські війська окупували Крим, аби «запобігти конфлікту» між автономною республікою та центральними органами влади України. Українські експерти знову і знову заявляють про те, що на півострові не було конфлікту доти, поки російські збройні сили не порушили український кордон.

Конгрес місцевих та регіональних влад Європи спростував ще один аргумент Кремля [про нібито «державний переворот» у Києві], заявивши, що Конгрес підтримує нову законну владу України в питанні зміцнення демократії в країні та захисту прав усіх громадян України.