МВФ задоволений співпрацею з урядом України і продовжуватиме надавати свою підтримку

Київ, 7 травня 2014 року – 30 квітня 2014 р. Рада Директорів Міжнародного Валютного Фонду (МВФ) ухвалила виділення Україні позики на суму 17,01 млрд. дол. США на підтримку програми економічних реформ. Під час брифінгу, що відбувся в Українському кризовому медіа-центрі, Жером Ваше, Постійний представник МВФ в Україні, говорив про програму підтримки з боку МВФ і основні реформи, які необхідно здійснити в Україні.

Пан Ваше відзначив, що новий уряд, який приступив до роботи наприкінці лютого, швидко вжив кроків для відновлення макроекономічної та фінансової стабільності. Однак, на додаток до закріплення макроекономічної стабільності, Україна потребує запровадити глибокі структурні реформи, щоб скоротити дисбаланси, вдосконалити державне урядування та поліпшити бізнес-клімат – давнішні вразливі ланки української економіки – і стати на шлях збалансованого економічного зростання. Вкрай необхідно приділити особливу увагу розбудові інституційного потенціалу для того, щоб вирішити проблему ситуативного формулювання та провадження політики.

Перед Україною постала низка невідкладних викликів, зокрема таких, як скорочення рівня офіційних валютних резервів та можлива неспроможність розрахуватися за зовнішніми зобов’язаннями, і влада країни започаткувала комплексну та амбіційну програму реформ, розроблену таким чином, щоб розв’язати макроекономічні дисбаланси та структурні вразливості України. У контексті основних напрямків реформ, влада країни зобов’язалася забезпечити:

• Збереження режиму гнучкого обмінного курсу з метою відновлення конкурентоспроможності та стимулювання накопичення резервів, із одночасною орієнтацією грошово-кредитної політики на забезпечення стабільності внутрішніх цін. На майбутнє – забезпечувати підтримку конкурентоспроможності шляхом узгодження темпів зростання заробітної плати у бюджетному секторі, а також мінімальної заробітної плати із темпами підвищення продуктивності.
• Збереження довіри до фінансової системи та зміцнення інфраструктури для здійснення фінансового регулювання та нагляду. За необхідності, вживати заходів щодо зміцнення банками їхніх балансів.
• Виконання фіскальних зобов’язань у короткотерміновій перспективі і поступове скорочення фіскального дефіциту. Забезпечити стабілізацію надходжень до бюджету і у середньо-терміновій перспективі здійснити фіскальне корегування, яке забезпечить рівномірний розподіл фіскального навантаження.
• Самоокупність енергетичного сектора та скорочення зумовлених ним фіскальних відтоків з ліквідацією до 2018 року дефіциту НАФТОГАЗу, що знаменуватиме собою ключовий «маяк» на шляху до забезпечення енергетичної незалежності країни.
• Запровадження комплексних структурних реформ, у т.ч. реформ у царині держзакупівель та податкового адміністрування, що має допомогти побороти корупцію, поліпшити бізнес-клімат та на цих засадах забезпечити високий та стабільний рівень економічного зростання.

Підтримка Україні з боку МВФ передбачає не тільки виділення фінансування, сказав пан Ваше, а і роботу низки місій з питань технічної допомоги, які відвідають Україну впродовж наступних двох місяців, щоб надати допомогу у впровадженні реформ. Перший раунд оцінки ефективності виконання програми очікується у липні.

Пан Жером Ваше, громадянин Франції, є економістом Фонду з 2002 року. Як співробітник Європейського Департаменту МВФ, пан Ваше отримав досвід роботи над опрацюванням проблем окремих країн, таких як Литва (2009-10), Білорусь (2003-04), а також Іспанія (2010-2013). Також 5 років він був співробітником Департаменту грошових ринків та ринків капіталу, зокрема, працюючи над проблематикою Південної Африки та ОАЕ.

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]

Download audio