Микола Волинко: Федералізація чи об’єднання з Росією вб’є українські шахти

Київ, 14 травня 2014 року – Попри активізацію сепаратистів і проросійських у Східних регіонах України, шахтарі не піддаються на провокації, відстоюючи шахти і власні робочі місця. Про це розповів Микола Волинко, голова профспілки гірняків Донбасу, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Водночас він закликав українську владу до більш активних дій на захист Донбасу, вирішення конфлікту і повноцінного повернення до складу України. «Всі розуміють, що Донбас – це Україна. Федералізація чи об’єднання з Росією вб’є шахти і залишить українських шахтарів без роботи», – підкреслив він.

За свідченнями пана Волинка, сепаратисти в регіоні сьогодні намагаються протидіяти роботі шахт, не пускаючи автобуси з  працівниками і зміни на об’єкти. «Така ситуація нещодавно була на шахті ім.Калініна в Донецьку і відбувається на багатьох інших. Але робітники говорять, що будуть працювати, бо їм треба годувати родини. Ми поки чинимо мовчазний опір: не пускають – шахтарі ідуть в обхід на працю. І переважна більшість керівників шахт за те, щоб шахти працювали», – сказав він.

Експерт відзначив потужну пропаганду в регіоні з боку сепаратистських проросійських сил. «Залякують правим сектором і бандерівцями. А людей, які ставлять слушні питання про те, як жити будемо, одразу називають провокаторами. Зі свого боку наша організація багато їздить на шахти, ми пояснюємо і застерігаємо: якщо зупиняться шахти – це все. Хто перераховуватиме держпідтримку? Як буде з пенсіонерами і головне – з самими шахтами? В Росії досить своїх безробітних шахтарів. В Ростовській області з 64 шахт залишилися лише 3. В Тульській області також їх залишилося дуже мало. В Новокузнецьку на зустрічі мені люди сказали відкритим текстом: нам своїх безробітних досить, нащо нам ваші українські? Це призведе хіба що до того, щоб іще нижче стала наша платня».

Водночас М.Волинко дорікнув українському урядові тим, що антитерористична операція триває етап за етапом вже місяць, і це може продовжуватися далі. «Сьогодні шахтарям набридло терпіти безлад і свавілля. Люди хочуть, щоб швидше настали мир і спокій», – сказав він.

На переконання експерта, українському урядові потрібно вдаватися до комплексних дій, що не обмежуються військовими. Серед роз’яснювальних дій він бачить доречним більше показувати населенню приклади занепаду територій внаслідок російського втручання (таких як Абхазія). З економічної перспективи варто розробити бачення розвитку регіону. В даний момент, з огляду на надання пільг для імпорту вугілля, що було здійснено попереднім урядом наприкінці 2013 року, він закликав нинішніх урядовців чітко вирішити, як захищати вітчизняного виробника. «В нас є вугілля, електроенергія і метал. Але куди реалізовувати продукцію далі? Під нами знаходиться 13 трильонів розвіданих запасів газу метан. Тож треба докласти зусиль, щоб це використати», – підсумував М.Волинко.

Download audio

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]