Сенатор США Бенжамін Кардін: Вибори – унікальна можливість для українського народу побудувати нову Україну

Київ, 24 травня 2014 року – Сенатори Конгресу США Бенджамін Кардін та Роберт Портман приїхали в Україну в рамках місії ОБСЄ в якості спостерігачів, щоб підтримати право українців на вільні та справедливі вибори. «Це унікальна можливість для українського народу взяти участь у завтрашніх виборах, обрати своїх лідерів і зробити Україну державою, в якій люди можуть визначати своїх лідерів без втручання інших країн”, – зазначив сенатор США від штату Меріленд Бенджамін Кардін під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

“Найсильніші емоції подарувало саме те, що ми побачили: всі ті шини, запах чадного диму, та данина сотням патріотів, які віддали свої життя за кращу долю для України. Це був неймовірний досвід. Ми тут, щоб поговорити про новий початок “, – додав Роберт Портман, Сенатор США від штату Огайо, під враженням після відвідування Майдану сьогодні.

Сенатори згадали про сьогоднішні зустрічі з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та міністром закордонних справ Андрієм Дещицею, під час яких були обговорені можливості співпраці та допомоги “у розбудові сильної України”. “Конгрес США вже вжив заходів стосовно незаконного вторгнення у Крим, надали певну підтримку Україні в економічній та військовій сферах. Ми також говорили про те, що ще може бути зроблено від імені американського народу через Конгрес США”, – сказав Сенатор Портман.

Американські сенатори підкреслили, що усі американські республіканці та демократи, Адміністрація Президента США і Конгрес підтримують український народ. “Ми, як і раніше, виступаємо проти незаконних дій Росії в Криму, залякування та загибелі людей на сході України. Ми будемо продовжувати надавати підтримку Україні, як це було продемонстровано санкціями проти Росії, а також висловлювати підтримку новому українському уряду”, – зазначив Сенатор Кардін.

Коментуючи нещодавню газову угоду між США та Росією Сенатор Кардін визнав необхідність пошуку альтернативних джерел енергії. «В питаннях енергетики США виступає за створення глобальних енергетичних ринків та проведення зваженої політики в галузі енергетики для того, щоб не залежати від країн, що не поділяють наше бачення і наші цінності”, – сказав пан Кардін. Він також зазначив, що Конгрес США і Адміністрація працюють над урегулюванням питань у сфері альтернативних джерел енергії в Європі.

На думку пана Портмана, НАТО і США відіграють важливу роль в Україні, допомагаючи зберігати мир. “Я вважаю, що нам необхідно бути більш активними в регіоні”, – сказав Сенатор Портман. Крім того, за словами пана Кардіна, наразі відбуваються перемовини між Україною, США та Європою стосовно надання технічної підтримки.

Сенатор Кардін також зазначив, що українська економіка має величезний потенціал для залучення інвестицій, особливо у сфері сільського господарства. «Успіх нового уряду залежатиме від двох основних факторів. По-перше, економіка повинна працювати для всіх людей в Україні. По-друге, необхідно подолати корупцію”, – сказав сенатор Кардін.

Коментуючи роль Росії в українській кризі пан Карден зауважив: “Росія порушила усі основні Гельсінські принципи. Росія порушила конкретні угоди з Україною та зобов`язання в рамках ООН».

“Складно мати справу з кимось, хто не є чесним. Нам навіть незрозуміло, яким буде кінець гри. Давайте покладати провину на справжніх винуватців. У цьому винен Путін. Ми хочемо зробити все можливе, щоб знайти дипломатичне вирішення цих питань на благо всього людства”, – зазначив Сенатор Кардін.

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]

Download audio