Наталія Дідик: Луганщині та Донеччині може загрожувати гуманітарна катастрофа

Київ, 05 червня 2014 року – Кризова ситуація в Донецькій та Луганській областях призвела до серйозних гуманітарних наслідків, до вирішення яких наразі активно долучається громадськість.  «За результатами громадського моніторингу в східних областях України ми спостерігаємо невідповідність офіційних заяв реальній ситуації. Мешканці Донбасу та Луганщини почуваються покинутими. Якщо не вжити відповідних заходів, в суспільстві відбудеться вибух, що призведе до незворотних наслідків гуманітарної катастрофи», – заявила засновник та координатор «Кола Народної Довіри» Наталія Дідик під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Об’єднані сили громадськості з усіх регіонів України, які зібралися за ініціативою «Кола Народної Довіри», практично в 100 кілометрах від Слов’янська, в присутності спостерігачів міжнародних організацій ООН, ОБСЄ та Представництва ЄС з 30 травня по 1 червня провели триденну робочу зустріч на тему “Об’єднання України силами громадськості”. Метою зустрічі був пошук можливостей вирішення проблем осіб, що змушені переселятися з Донецького та Луганського регіонів, а також Криму, силами громадськості. Підкреслюючи масштаб ситуації, представники «Кола народної довіри» наводять цифру у 70 тис. переселенців лише з Донецької та Луганської областей (не враховуючи Криму).

За результатами зустрічі було розроблено пропозицію заходів щодо врегулювання ситуації, які будуть викладені у офіційному зверненні до ВРУ, Кабінету Міністрів та новообраного Президента України. Так, представники ініціативи озвучили вимоги «Кола народної довіри» до Верховної Ради України для захисту населення, зокрема: необхідність прийняття Закону «Про введення правового режиму воєнного стану на території Донецької та Луганської областей», а також Закону «Про статус переміщених осіб». Ці закони забезпечать мешканцям зазначених регіонів, що змушені переселятися, державний захист та врегулюють їх правовий статус.

Звернення до Кабінету Міністрів України від «Кола народної довіри» передбачає наступні вимоги:

  • перекрити державний кордон України в усіх місцях масового проникнення диверсантів на територію України, а не лише в офіційних місцях перетину державного кордону;
  • поновити  систему органів місцевої державної влади та правоохоронних органів на безпечній території, якщо на місцях поновити їхню роботу неможливо;
  • провести  розслідування загальновідомих фактів державної зради представників силових структур та неефективності використання Збройних сил України;
  • притягнути до кримінальної відповідальності чиновників місцевої влади, депутатів місцевих рад та народних депутатів України, які  сприяли діяльності сепаратистів та брали безпосередню участь в організації бойових дій шляхом забезпечення їх фінансами та зброєю.

 «Захист громадян є прямим обов’язком держави, невиконання якого може бути сприйнято громадськістю як недієздатність влади або зацікавленість саме у такому розвитку подій та саме у таких наслідках. Тому ми дуже сподіваємось бути почутими і готові взаємодіяти з органами влади України», – сказала Наталія Дідик.

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]

Download audio