Єгор Соболєв: Кадрова революція – єдиний шанс врятувати Україну

Київ, 11 червня 2014 року – В п’ятницю у Верховній Раді України Президенту України буде представлено новий Закон «Про люстрацію», в якому запропоновано радикальні рішення щодо кадрової політики держави. Координатори Люстраційного комітету пропонують через відкриті конкурси заново набрати працівників судів, прокуратури, СБУ, міліції, міністерств і державної адміністрації. «Ми розуміємо, що мова йде про кадрову революцію, можливо, найсерйозніше політичне рішення, але інших шансів врятувати нашу державу не мають ані Президент, ані суспільство», – заявив представник ініціативи “ВОЛЯ”, уповноважений Радою Майдану провести люстрацію Єгор Соболєв під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Досвід роботи у правоохоронних органах сьогодні, з вірогідністю 99%, означає залученість у корупційні схеми, з високою імовірністю – відношення до спеціальних служб інших держав та абсолютну безвольність до змін, – стверджує Єгор. –  Крім того, лише в міліції працює 350 тис. людей – на їх перевірку можна витратити десятиріччя».

Аналізуючи досвід ряду країн, координатори Люстраційного комітету пропонують застосовувати відкритий набір на всі позиції з перевіркою кожного кандидата професійною кадровою комісією, в склад якої входитимуть журналісти та правозахисники, та не допускати до конкурсу тих, хто не здатен служити українському народу. До останніх будуть відноситися: колишні начальники комсомольських і компартійних органів Радянського Союзу (наразі, це Турчинов, Єфремов, Тигибко); особи, що працювали чи були агентами КГБ, або навчалися в школах КГБ (Наливайченко); особи, що під час Майдану обіймали посади і не написали заяви на звільнення; люди, які словами чи діями підтримували анексію Криму чи зазіхання на територіальну цілісність України; особи, які колись притягались за корупцію, або тих, що не можуть пояснити походження власного майна, а також майна родичів чи людей, з якими вони проживають.

Пан Соболєв навів приклад Оксамитової революції Чехії, після якої, за результатами відкритого конкурсу, Головою Служби безпеки країни став художник, та досвід Польщі, в якій Центральне антикорупційне бюро здобуло репутацію найбільшого авторитетного правоохоронного органу в країні. «Нову країну мають створювати нові урядовці, і ми переконані, що Президент Порошенко зацікавлений змінити державу, інакше він просто не зможе нею управляти», – сказав Єгор Соболєв.

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]

Download audio