Комітет реформ Міністерства оборони та Збройних cил України затвердив Дорожню карту реформування фінансового забезпечення – підполковник Чернобай

Київ, 8 квітня 2016 року – Комітет реформ Міністерства оборони та Збройних сил України затвердив Дорожню карту реформування фінансового забезпечення. Документ передбачає удосконалення нормативно-правової бази Міноборони у частині фінансового забезпечення, яке спрямоване на розширення повноважень та відповідальності керівників структурних підрозділів Міноборони та Генерального штабу Збройних сил України в частині управління фінансовими ресурсами. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомив підполковник Олексій Чернобай, речник Міністерства оборони України. «Протягом 2017 – 2020 років планується привести систему фінансового забезпечення ЗСУ до стандартів і норм, прийнятих у країнах НАТО. Згідно з ними, видатки оборонного бюджету розподіляються наступним чином: 50% – на утримання Збройних сил України; 20 % – на підготовку військ та 30 % – на розвиток озброєння та військової техніки», – заявив Олексій Чернобай.

З метою посилення контролю за плануванням і використанням бюджетних коштів у військах, у І кварталі 2017 року створять Центр фінансування військових частин центрального підпорядкування Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України. «Планом дій з виконання реформ у сфері фінансового забезпечення передбачено першочергове спрямування коштів оборонного бюджету на забезпечення військ, які виконують завдання в районі проведення антитерористичної операції, реорганізацію Збройних сил України, заходи мобілізації та мобілізаційної підготовки, а також соціальний захист військовослужбовців і членів їх сімей», – зазначив речник Міноборони. Також, за його словами, у рамках роботи Комітету реформ Міністерства оборони та Збройних сил України організовано проведення підготовки військовослужбовців Військової служби правопорядку інструкторами Військової поліції Збройних сил Канади за напрямком “Досудове розслідування” та “Застосування фізичного впливу”. «Всього підготовку пройшли 150 військовослужбовців Військової служби правопорядку у Збройних силах України», – додав підполковник Чернобай.

Продовжуються виплати грошових винагород військовослужбовцям Збройних сил України, які беруть участь в антитерористичній операції. «На сьогодні 1485 бійців отримали 4 мільйона 580,5 тисяч гривень за виконання бойових завдань у складі підрозділів та понад 25,5 тисячі бійців – більше 117,5 мільйона гривень за безпосередню участь у бойових діях. Ще понад 900 тисяч гривень буде виплачено 488 військовослужбовцям за участь у бойових діях найближчим часом», – заявив речник оборонного відомства. Сім’ям загиблих військовослужбовців Збройних сил України – учасників АТО виплачено 1 мільярд 196,5 мільйона гривень одноразової грошової допомоги. Понад 408 мільйонів гривень допомоги учасники АТО отримали у зв’язку з пораненням та інвалідністю, повідомив Олексій Чернобай.

«На сьогодні на лікуванні та контролі у закладах охорони здоров’я Міноборони перебуває 88 військовослужбовців Збройних сил України та 2 військовослужбовця інших військових формувань, поранених в ході АТО», – розповів речник Міноборони. 34 військовослужбовця проходять реабілітацію у санаторно-курортних закладах. Всього з початку року реабілітаційне лікування пройшли близько 140 учасників АТО. 15 поранених українських військовослужбовців проходять лікування за кордоном. Із них 10 – у Німеччині, 3 – у США, по одному – у Латвії та Польщі, повідомив підполковник Чернобай.