Володимир Гройсман: Нам потрібно змінити саму систему влади, косметичні зміни не дають результату

WATCH IN ENGLISH

Київ, 19 червня 2014 – «Нам потрібно провести реформу місцевого самоврядування. Віддати громадам, районам і областям повноваження для вирішення питань, які можуть бути розв’язані на локальному рівні. Якщо мова йде про державну безпеку – це повинно вирішуватись виключно на рівні держави. Якщо говоримо про проблеми конкретного дитячого садка або ремонт доріг, то ці питання мають вирішувати громада або область відповідно. Наше завдання зараз – забезпечити як повноваження, так і дієвий контроль за місцевою владою і з боку громади, і з боку держави. Децентралізація – це процес, коли ми місцевому самоврядуванню даємо можливість самостійно приймати рішення, фінансувати свої програми, розвивати місцеву економіку, гуманітарну сферу. У питанні децентралізації влади ми повинні діяти радикально, косметичні зміни не дають результату», – таку заяву зробив віце-прем’єр-міністр України, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Децентралізація дозволить побудувати в Україні іншу модель розвитку України за зразком європейських країн. Володимир Гройсман зазначив, що вже найближчим часом Президент України Петро Порошенко внесе до Верховної Ради проект змін до Конституції України. Віце-прем’єр-міністр сподівається, що вже цього року вдасться ухвалити усі необхідні законодавчі зміни для проведення реформи місцевого самоврядування. В цьому контексті прийняття закону про засади регіональної політики є архіважливим.

Володимир Гройсман уточнив, що до процесу реформування будуть залучені усі міністерства: «На вчорашньому засіданні уряду доручили усім міністерствам і відомствам розробити свої плани децентралізації». Презентувати плани, спрямовані на проведення реформи місцевого самоврядування, будуть у вересні. “На сьогодні я не бачу серйозних ризиків децентралізації влади”, – підсумував віце-прем”єр-міністр.