Офіційне повідомлення від Володимира Гройсмана, Віце-прем’єр-міністра України, Голови державної комісії з розслідування причин катастрофи Boeing 777 «Малайзійських авіаліній»

24 липня 2014 року о 12:03 та 13:46 з аеропорту м. Харкова до Королівства Нідерланди двома військово-транспортними літаками за маршрутом: “Харків – Ейндговен” відправлено 74 спеціальних контейнери з тілами загиблих. Станом на 18:00 24.07.2014 загальна кількість відправлених до Нідерландів спеціальних контейнерів з тілами становить  114 одиниць.

Обстежено та завантажено в автомобіль-рефрижератор 50 спеціальних контейнерів на території ДП “Завод ім. Малишева” для транспортування 25 липня до аеропорту м. Харкова.

Міжнародна робоча група у складі представників Британського бюро розслідування (AAIB) та Європейського агентства з безпеки польотів (EASA) після порівняльного аналізу даних, отриманих за допомогою відповідача засобів автоматичного залежного спостереження (ADS-B) та даних наземних радіолокаційних станцій, підтвердили, що літак на етапі польоту у повітряному просторі України перебував у межах встановлених маршрутів обслуговування повітряного руху (ОПР). Зауважень до роботи диспетчерів України у міжнародної експертної групи немає.

Підписана Угода між Національним бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами України та Радою з Безпеки на транспорті Нідерландів про передачу проведення розслідування авіаційної події з повітряним судном Боїнг 777-200. Рада з Безпеки польотів Нідерландів офіційно взяла на себе відповідальність за розслідування обставин катастрофи і координацію роботи груп розслідувачів з ряду країн – України, Малайзії, Австралії, ФРН, Великобританії, США, Росії, а також представників Міжнародної організації цивільної авіації ІСАО і Європейської агенції безпеки польотів.

24 липня ц.р. в присутності Президента України П.О.Порошенка Міністром закордонних справ України П.Клімкіним та Міністром закордонних справ Королівства Нідерландів Ф.Тіммерманс було підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо проведення розслідування падіння літака «Малайзійських авіаліній» МН17, що сталося 17 липня 2014 року.

Зазначений документ закріпив досягнуту раніше домовленість щодо повної передачі Нідерландській Стороні, відповідно положень розділу 5 Додатку 13 до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію 1944 року, проведення розслідування зазначеної вище авіаційної події, з огляду на те, що переважна більшість підданих саме Королівства Нідерланди стали жертвами цієї авіакатастрофи, а також підтвердив спільні зусилля та взаємодію сторін, спрямовані на повернення тіл загиблих до Нідерландів для подальшої ідентифікації та розслідування.

В розвиток Меморандуму було також підписано Угоду між Національним Бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами України та Радою з Безпеки Польотів Нідерландів «Про передачу проведення розслідування авіаційної події з повітряним судном Боїнг 777-200». Зазначений документ встановлює чіткі технічні параметри та механізм передачі проведення розслідування вищезгаданої авіаційної події, а також подальшої співпраці та взаємодії уповноважених органів обох держав.

Державна комісія з розслідування катастрофи літака Boeing 777 «Малайзійських авіаліній»