Панельна дискусія «Війна і реформи: Як забезпечити бюджетне фінансування?»: Реформи не потребують додаткових коштів

WATCH IN ENGLISH

Київ, 28 липня 2014 року – Експертна дискусія «Війна і реформи: Як забезпечити бюджетне фінансування?» відбулася в рамках Укрмедіацентру Реформ. Учасники дискусії висловили спільну думку, що проведення АТО на сході України та зовнішня агресія проти нашої держави мають бути не перешкодами, а каталізатором реалізації програми економічних реформ.

Експерти наголосили, що через унікальний суспільний запит та критичний стан економіки в України зараз останній шанс провести комплекс реформ, які відкладалися більше 20 років. «Всі ті, хто в лютому загинув на Майдані, і ті, хто зараз гине на Донбасі, віддають своє життя за Україну, якої ми ще не бачили. Ми не можемо зрадити цих людей. Державі потрібні якісні та швидкі зміни, а головною рушійною силою реформ має стати громадянське суспільство. Якщо ж наші громадяни, які зараз воюють на сході, повернуться та зрозуміють, що нічого не змінилося, можливе нове загострення ситуації, чим, в свою чергу, обов’язково скористається Володимир Путін», – зазначив Володимир Дубровський, член наглядової ради Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна, експерт «Реанімаційного пакету реформ».

Говорячи про пріоритети та принципи реформ, Оксана Продан, народний депутат, перший заступник голови Комітету ВР з питань податкової і митної політики, наголосила: «Парламент, уряд та громадянське суспільство зобов’язані забезпечити проведення реформ, які повинні ґрунтуватися на принципах прозорості, комплексності та відповідальності». Погоджується з нею і пан Дубровський, який відзначає, що запровадження прозорості видатків державного бюджету суттєво знизить корумпованість державних службовців. Водночас, він наголошує, що держава повинна забезпечити достойний рівень заробітної плати для своїх громадян. Також, на його думку, необхідно відмінити пільги та дотації неефективним підприємствам, що не тільки завадить застосуванню непрозорих схем при отриманні пільг та преференцій, а й стимулюватиме зміни в процесі виробництва, необхідність пошуку нових ринків збуту тощо, і, зрештою, зробить такі підприємства більш конкурентними.

«Комплексність реформ,  – продовжує Олександр Кірш, економіст, шеф-редактор журналу «Бухгалтер», – полягає в тому, що держава одночасно змінює підхід до оподаткування, монетарної політики тощо. Економіка не може будуватися тільки на патріотизмі, тим більше, що в мирний час рівень патріотизму суттєво зменшиться, тому держава має забезпечити новий рівень економічного розвитку».

Тарас Козак, координатор групи «Податковий кодекс» ГП «Нова Країна», підкреслив важливість відповідальності як платників податків – через прозорість ведення бізнесу, відмову від податкових схем, сплату всіх передбачених законодавством податків та зборів, так і держави. У першу чергу, це стосується фіскальних держорганів, які несуть відповідальність за збитки, нанесені бізнесу неправовими діями співробітників цих держорганів, а також уряду та парламенту, які відповідають за законодавче запровадження справедливої податкової, митної тощо політики.

Ілля Несходовський, експерт «Реанімаційного пакету реформ», також вважає, що «система запрацює лише тоді, коли бізнес буде довіряти владі, а влада – бізнесу. А для цього потрібно з обох сторін зробити конкретні кроки. Одним з таких кроків є прийняття концепції та відповідного законодавства в рамках податкової реформи, яку розробили експерти РПР разом з Міністерством економічного розвитку та торгівлі України».

У підсумку пані Продан наголосила, що «реформи не тільки не потребують додаткових коштів, а й покликані, в тому числі, наповнити Державний бюджет України через детінізацію економіки, вирівнювання податкового навантаження, скорочення неефективних видатків, контроль тих грошей, які вже виділені на ті чи інші потреби, зменшення адміністративних витрат та дерегуляцію, що, в свою чергу, відкриє шляхи для інвестицій в українську економіку». Вона також підкреслила нагальність реформування судової системи: «Інвестор не прийде в Україну, поки його право власності не буде захищено судом».

Учасники панельної дискусії:

  • Оксана Продан, народний депутат, перший заступник голови Комітету ВР з питань податкової і митної політики
  • Тарас Кутовий, народний депутат, перший заступник голови Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин
  •  Олександр Кірш, економіст, шеф-редактор журналу «Бухгалтер»
  •  Володимир Дубровський, член наглядової ради Центра соціально-економічних досліджень CASE Україна, експерт «Реанімаціного пакету реформ»
  • Ілля Несходовський, експерт «Реанімаційного пакету реформ», група «податкова реформа»
  • Тарас Козак, координатор групи «Податковий кодекс» ГП «Нова Країна»
  • Леонід Рубаненко, Президент всеукраїнської громадської організації «Спілка податкових консультантів України»
  • Модератор – Катерина Глазкова, заступник головного редактора Forbes