Депутати Київради: Жителі Києва відіграють важливу роль в АТО

WATCH IN ENGLISH

Київ, 1 серпня 2014 р. – Жителі Києва грають життєво важливу роль в операціях Збройних Сил України на сході – як солдати та волонтери в приватних ініціативах, що підтримують наші частини. Майже 1600 мешканців Києва воює в ЗСУ, а 2400 – у Національній гвардії. Про це повідомили Олексій Резніков, секретар Київської міської ради, та Олександр Харченко, депутат Київської міської ради, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Незважаючи на значний внесок киян в боротьбу України проти проросійських бойовиків на сході країни, депутати розповіли, що ще треба зробити для того щоб забезпечити українських солдатів у воєнний час.

Міська влада Києва створила спеціальну комісію з питань участі і підтримки киян, що борються з проросійськими бойовиками в антитерористичній операції. Завдання комісії включають встановлення зв’язків між приватними ініціативами та солдатами на передовій, підтримку родин військових, допомогу приватним ініціативам, що забезпечують українських вояків. «Не секрет, що люди з усієї України допомагають солдатам спорядженням, медикаментами і т.д.» – відзначив Олексій Резніков. Жителі Києва відіграють важливу роль у цьому починанні. Депутати міської ради Києва, наприклад, допомагають армії поставками військових джипів великої прохідності, якими можна перевозити солдатів на відкритій місцевості.

Олександр Харченко, голова новоствореної комісії, підкреслив, що українці «мають забути про міф, що наші солдати босі, голі, замерзлі й голодні. Їхні базові потреби – форма, харчування, паливо – забезпечені». Однак, Харченко підкреслив, що значна частина спорядження для українських військових не може бути забезпечена центральним українським урядом чи владою міста Києва. Бюрократизм і значний бюджетний дефіцит обмежують можливості України гідно забезпечити своїх воїнів та їхні сім’ї.

В цих умовах приватні ініціативи для підтримки українських солдатів – важливі та вітаються місцевою владою. Українські силовики зараз набагато краще споряджені та підготовлені, ніж на початку конфлікту, відзначили чиновники. Хоча  наші загони забезпечені найнеобхіднішим, солдатам не вистачає більш сучасних засобів – відповідних засобів пересування, бронежилетів, технічного спорядження, сучасних рацій. Заможні мешканці Києва разом з приватними ініціативами відіграють важливу роль в постачанні українським солдатам дорогого обладнання. Міський голова Києва, колишній боксер Віталій Кличко та інші багаті кияни пожертвували свої власні кошти для потреб солдатів. Навіть ті жителі Києва, що не мають достатніх коштів, щоб допомогти силам АТО мають розуміти, що Україна перебуває у стані війни, та діяти відповідно – зазначив Олександр Харченко. Він наголосив, що «кожен має обмежити себе в розвагах, інакше нам доведеться реагувати через певні адміністративні заходи».