Микола Топчієв: Пошкодження інфраструктури залізниці в зоні АТО несе збитки українській економіці

WATCH IN ENGLISH

Київ, 1 серпня 2014 року – «У зв’язку з падінням обсягів перевезень тільки за 7 місяців цього року залізниці недоотримали близько 1,6 млрд грн. Якщо ситуація в країні не стабілізується, то до кінця року галузь втратить орієнтовно 3 млрд грн.», – повідомив Микола Топчієв, начальник Управління аналітики «Укрзалізниці» на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За словами пана Топчієва, загалом, унаслідок бойових дій упродовж травня-липня 2014 року на Донецькій, Придніпровській та Південній залізницях пошкоджено понад 166 об’єктів залізничної інфраструктури. За попередніми підрахунками, збитки залізниць від терористичних актів по основних склали близько 300 млн грн.

«У зв’язку з тим, що закриті прикордонні переходи, вагонопотік, що слідував з Донецька до Росії і через Росію в країни Середньої Азії зараз направляється через Південну Залізницю, що збільшило відстань перевезень у середньому на 500 км, а це, у свою чергу, збільшило експлуатаційну вартість пересування одного потяга на 73 тис. грн., що складає на місяць понад 13 млн. грн.», – стверджує Микола Топчієв.

Представник «Укрзалізниці» також повідомив, що обсяги перевезення вантажів залізницями України у липні 2014 року у порівнянні з 2013 р. зменшилися на 5,2 млн тонн або на 13,6 %. Серед причин падіння обсягів перевезень пан Топчієв назвав пошкодження інфраструктури, рухомого складу, блокування вивозу вантажів, а також перерваний зв’язок з підприємствами, що розташовані безпосередньо у районах бойових дій.

На думку Миколи Топчієва, крім фінансових втрат залізниці, пошкоджена інфраструктура несе загрозу зупинки потужних підприємств, таких як «Азовсталь», Єнакієвський металургійний завод, «Алчевський металургійний комбінат», Донецький металургійний завод, Донецький металопрокатний завод, Авдіївський коксохімічний завод, Концерн «Стірол», «Северодонецьке об’єднання «Азот». «Ці підприємства відрізані від постачання сировини з Дніпропетровської та інших областей. Вони також відрізані від постачання коксу та вугілля з північних регіонів Донбасу, а саме Луганської області. Усе це в комплексі несе загрозу значного падіння ВВП держави», – запевнив Микола Топчієв.

Попри складні та небезпечні умови, залізничники забезпечують рух поїздів, відновлюють пошкоджені об’єкти залізничної інфраструктури. За інформацією посадовця «Укрзалізниці», станом на 1 серпня залізничники відновили 66 об’єктів колійного господарства із 90 пошкоджених, вартість проведених робіт склала близько 1 млн грн. За тимчасовою схемою відбудовано 6 штучних споруд, на суму 1,6 млн грн.