Держдепартамент США: Ми ще не вичерпали потенціал для санкцій

WATCH IN ENGLISH

Київ, 7 серпня 2014 року – «Зрозуміло, що США та їхні партнери будуть продовжувати підтримувати Україну, її суверенітет та територіальну цілісність. Ми сподіваємось, що Росія перегляне курс своїх дій. В іншому випадку ми ще не вичерпали потенціал для санкцій. У них є ще багато чого втрачати», – заявив Деніел Фрід, координатор Державного департаменту США з політики санкцій під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Коментуючи дії Росії у відповідь на санкції США, ЄС та інших країн, пан Фрід сказав наступне: «Я не розумію, як може позбавлення доступу росіян до якісної їжі комусь допомогти».

Координатор Державного департаменту США з політики санкцій прибув до України для участі в ряді зустрічей з представниками уряду України стосовно санкцій, які Україна готується впровадити стосовно Росії.

«США впровадили свої санкції після проведення тісних консультацій з ЄС та іншими ключовими союзниками, такими як Канада, Австралія та Японія, і ми переконані, що так робити було правильно. Так само ми порекомендували Україні провести тісні консультації з ключовими партнерами, такими як Європейський Союз. Будь-які санкції, що впроваджує Україна повинні керуватись законом, засновуватись на фактах, бути прозорими та мати зворотній характер, так як врешті решт, ціллю санкцій є створення таких умов, за яких введення нових санкцій непотрібне», заявив Деніел Фрід.

Пан Фрід прокоментував підхід, який використовує уряд України у розробці своєї політики санкцій: «Добре, що Україна продумує варіанти, а не реагує імпульсивно та емоційно. Ми більш ніж готові підтримувати продуману, прозору та законодавче обгрунтовану систему, яку намагається розробити уряд».

Представник Держдепартаменту США також коментував обмеження, які існують у розробці політики санкцій: «Справжній виклик для політики санкцій – це розробити такі санкцій, які найефективніші проти цільової країни і завдають найменшу шкоду вам самим. У цьому сенсі я схвалюю дії ЄС по впровадженню жорстких санкцій минулого тижня. Це була демонстрації його здатності думати та діяти стратегічно та об’єднуватись проти спільної загрози», – сказав пан Фрід.

Деніел Фрід висловив повну підтримку Україні від уряду США в теперішній кризі: «У цей важкий час наша політика спрямована на підтримку суверенітету, територіальної цілісності України та права українців самим вибирати своє майбутнє. Впровадження санкцій – це тільки один з інструментів підтримки такої політики. Є багато інших кроків, включаючи економічну та політичну підтримку, які ми зараз робимо».