Заява МЗС України у зв’язку зі спробами Російської Федерації організувати «гуманітарний» конвой

У зв’язку із намаганнями російської сторони організувати так званий «гуманітарний» конвой в Україну, МЗС вважає за доцільне заявити про таке.
На тлі неодноразових порушень російською стороною режиму державного кордону з Україною та поставок зброї, техніки та найманців, в української сторони існують обґрунтовані підстави вважати, що згаданий конвой може бути використаний для подальшої ескалації напруги і призведе до ще більшого ускладнення становища жителів Донбасу.
Ми уже звернулися до міжнародних партнерів, які погодилися надати допомогу і підтримку Уряду України у забезпеченні нагальних гуманітарних потреб та відбудові Донбасу. В Україні результативно працює Міжвідомчий координаційний штаб за участю представників Уряду, організацій системи ООН, а також Міжнародного Комітету Червоного Хреста.
Нагадуємо російській стороні, що згідно з міжнародним правом направлення гуманітарних вантажів передбачає звернення від України як приймаючої держави, узгодження переліку предметів гуманітарної допомоги, її доставку виключно каналами ООН або через Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Крім того, будь-яке постачання гуманітарної допомоги в райони, які знаходяться під тимчасовим контролем терористів, можливе виключно у разі досягнення відповідних домовленостей у рамках консультацій Тристоронньої контактної групи з акторами на місцях. Цю позицію повністю поділяє міжнародна спільнота, що підтверджує також сьогоднішнє засідання Ради Безпеки ООН.
Закликаємо Російську Федерацію від будь-яких спроб надсилання гуманітарних вантажів в Україну без дотримання вищезазначених умов.
Звертаємося також до наших міжнародних партнерів з проханням закликати РФ слідувати виключно цій логіці дій та утриматися від будь-яких кроків, що можуть призвести до загострення ситуації на Донбасі.