Огляд зарубіжних ЗМІ за 22 серпня 2014

ВТОРГНЕННЯ В УКРАЇНУ ГУМАНІТАРНОГО КОНВОЮ

Меркель і Обама: Москва винна в подальшому загостренні ситуації в Україні.
Deutsche Welle:
Канцлерка Німеччини Анґела Меркель і президент США Барак Обама у телефонній розмові, яка відбулась ввечері в п’ятницю, 22 серпня, обговорили актуальну ситуацію в Україні. Вони висловили “нерозуміння” позиції російського уряду в зв’язку з перетином українського кордону колоною автомобілів з гуманітарною допомогою з Росії. Канцлерка Німеччини й президент США закликали російське керівництво відвести війська від кордону з Україною і зупинити проникнення на територію сусідньої країни військової техніки, зброї та бойовиків. Згідно з повідомленням Білого дому, Меркель й Обама “наголосили на важливості оголошення двостороннього перемир’я з одночасним закриттям кордону й налагодженням ефективного прикордонного контролю” на сході України.
www.dw.de

Німеччина не піде назустріч всім побажанням Києва. Як відзначають в урядових колах ФРН, канцлеру належить продемонструвати в Києві підтримку проєвропейського курсу нового українського керівництва, але так, щоб при цьому не спровокувати Москву і не розсваритися остаточно з Кремлем. Ангела Меркель нагадає в розмові з Порошенком і про обіцянки Києва проводити реформи. У Берліні з певною стурбованістю відзначили в цьому зв’язку відставки, як висловився Шефер, “двох важливих політичних діячів”. “Ми готові допомагати Україні, – додав Шефер, – а й очікуємо, що Україна виконає ті обіцянки, які вона дала нам і світовій спільноті”.
Deutsche Welle:
Що стосується військової допомоги, то про це в Берліні “навіть не думають”. Так відповів на запитання кореспондента DW офіційний представник МЗС ФРН. “Порошенко повинен усвідомити, що при всьому розумінні його дій, військового рішення на сході України не існує. Він не може перемогти за допомогою зброї. Путін цього не допустить”, – наводить агентство Reuters слова високопоставленого представника уряду ФРН. Надзавдання канцлера в такій ситуації – добитися домовленості про тимчасове припинення вогню з обох сторін і тим самим дати шанс переговорному процесу, але так, щоб сепаратисти не змогли скористатися періодом затишшя для перегрупування своїх сил і поповнення арсеналів зброї. Одна з німецьких пропозицій на цей рахунок полягає в оснащенні спостерігачів ОБСЄ безпілотниками, які б з повітря здійснювали контроль над сотнями кілометрів російсько-українського кордону, які фактично непідконтрольні київській владі. “Ми виходимо з того, – заявив у п’ятницю, 22 серпня, представник МЗС ФРН Мартін Шефер (Martin Schäfer), – що саме на цих ділянках раз у раз відбуваються порушення кордону, в ході яких через нього з Росії в Україну проникають люди, а також оснащення і озброєння”. Що стосується “плану Маршалла” або “плану Меркель” для України, то офіційний представник канцлера Штеффен Зайберт (Steffen Seibert), відповідаючи на запитання кореспондента DW, заявив в п’ятницю, 22 серпня, що на переговорах в Києві і справді піде мова ” про конкретні форми допомоги “, але не захотів вдаватися в деталі.
www.dw.de

ТРИСТОРОННІ ПЕРЕГОВОРИ У МІНСЬКУ

У Києва зараз, пише видання, є нагода використати свої військові успіхи для досягнення вигідного для себе врегулювання. І американські представники мають заохочувати президента Порошенка саме цього і досягнути, коли він зустрічатиметься з Путіним у Мінську наступного тижня.
New York Times
Сильні економічні санкції проти Росії навряд чи відвернуть вторгнення без недвозначного попередження з боку США, що вони докладуть зусиль для поразки Москви. Якщо Росія справді вторгнеться, тоді вона очікуватиме ще твердіших санкцій і, можливо, почне розглядати їх як акт війни. Але газета закликає Вашингтон чітко пообіцяти, що Америка зробить все необхідне для відвернення російського вторгнення в Україну, якщо про таке буде йтися, і має бути відкритим до серйозного і широкого діалогу щодо України. У Києва зараз, пише видання, є нагода використати свої військові успіхи для досягнення вигідного для себе врегулювання. І американські представники мають заохочувати президента Порошенка саме цього і досягнути, коли він зустрічатиметься з Путіним у Мінську наступного тижня.
www.nytimes.com
Вашингтон та Москва все ще мають спільні інтереси, від яких нелегко відмовитись, не дивлячись на політично гарячу пору.
National Interest
Часто забувають, пише газета, що пост-комуністична Росія залучена з Америкою до боротьби з глобальним тероризмом, а також зусиль щодо недопущення розповсюдження зброї масового знищення, щоб ними не заволоділи держави-парії.
nationalinterest.org
У липні на прохання Путіна ОБСЄ направила місії спостерігачів на пропускні пункти в російські Донецьк і Гуково. The New York Times ставить під питання висновок керівника місії Поля Пікара, який каже, що спостерігачі регулярно бачать, як кордон перетинають молоді люди в камуфляжі, проте зброя або техніка помічені не були.
The New York Times:
“Військові зусилля повстанців, може, і слабшають, проте як і раніше контрольована сепаратистами ділянка кордону з Росією залишається вогнищем військової активності”, – передає кореспондент The New York Times Ендрю Рот. “Майже щоночі на місцевих дорогах можна бачити колони танків і іншої бойової техніки, які з настанням темряви з ревом рухаються на захід, у бік України, з’їжджаючи з путівців в декількох кілометрах від межі. Очевидно, вони слідують улюбленими стежками контрабандистів, що возили в Україну дешевий бензин”, – говориться в статті. У багатьох медустановах, як, наприклад, в Центральній міській лікарні Донецька, поранені повстанців більше, ніж мирних жителів України. “За словами медсестри Лілії Миколаївни, щодня в лікарню через пропускний пункт поступають від 10 до 20 поранених повстанців”, – передає кореспондент.
www.nytimes.com

Першим пунктом порядку денного на саміті НАТО буде вирішення питання про нові стосунки з Росією.
Foreign Policy:
“Альянсу також необхідно продумати, в яких областях ми можемо шукати співпраці з Росією, будь то дослідження Арктики, співпраця в Афганістані або програми по боротьбі з наркотиками, тероризмом і піратством”, – міркує адмірал.
www.foreignpolicy.com

В четвер російський уряд збільшив бюджет телеканалу RT на 39 млн доларів, щоб він почав мовлення французькою мовою. У Берліні RT створює корпункт.
The Wall Street Journal:
“За словами соціологів, прокремлівські ЗМІ, можливо, дійсно знайдуть в Німеччині сприятливий грунт”, – пише Трояновскі. На сході Німеччини цілі покоління виросли “в оточенні нагадувань про роль Росії в перемозі над нацистами”, як виражається автор. На заході Німеччини усвідомлюють, що з Росією є тісні економічні зв’язки, а також пам’ятають про курс ФРН на “остполітік” в 1970-і роки. За словами фахівця з опитувань Манфреда Гюллнера, минулого року 42% німців сказали, що освітлення Росії в німецькій пресі “перебільшене і спотворене”.
online.wsj.com