РНБО: У Мінську підписали протокол про припинення вогню на Донбасі

WATCH IN ENGLISH

Київ, 5 вересня 2014 року – «Сьогодні у Мінську на засіданні Тристоронньої контактної групи з імплементації Мирного плану Президента України Петра Порошенка було підписано протокол про припинення вогню на Донбасі. Президент України, виходячи із заклику Президента Росії Володимира Путіна до керівників незаконних збройних формувань Донбасу зупинити вогонь, та підписання зазначеного протоколу, віддав наказ начальнику Генерального штабу Збройних Сил України припинити вогонь починаючи з 18:00 5 вересня. Сили АТО готові до виконання цього наказу», – повідомив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО полковник Андрій Лисенко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Також Президент доручив Міністрові закордонних справ України спільно з ОБСЄ забезпечити ефективний міжнародний контроль за дотриманням режиму припинення вогню, який має носити винятково двосторонній характер. Як зазначив Петро Порошенко, українська сторона розраховує, що ці домовленості, включаючи припинення вогню та звільнення заручників, будуть чітко дотримуватися.

Cьогодні у результаті бою в районі населеного пункту Комінтерново сили АТО знищили два бронетранспортери противника та більше 40 терористів. Крім цього, тікаючи, бандити залишили на полі бою бойову машину піхоти та міномет. «Станом на 16:30 поблизу Маріуполя у районі населеного пункту Широкіне військові РФ продовжували обстрілювати позиції сил АТО. Просування російських військ у бік Маріуполя не було. Серед наших військовослужбовців є поранені, наразі їх доставляють до медичних закладів Маріуполя та інших населених пунктів. На даний момент інформація щодо кількості втрат уточнюється.  Військовослужбовці Нацгвардії та добровольчих батальйонів разом зі Збройними силами надійно тримали оборону міста», – додав полковник Лисенко.

З території Росії з системи «Град» здійснено обстріл позицій українських військ в районі Макарового і з установки «Смерч» – Нижній Мінченок  Луганської області. Росіяни також обстріляли позиції та блокпости українських військових в районах населених пунктів Станиця Луганська, Нікішине, Стукалова Балка.

У захоплених містах терористи поширюють інформацію про заплановану заміну паспортів громадян України на паспорти так званих ДНР і ЛНР. Також терористи вимагають від керівництва комунальних та державних підприємств, закладів і установ провести інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей.

У Стаханові Луганської області терористи налагодили схему вивезення металобрухту на територію РФ для реалізації з комерційною метою.

Федеральна міграційна служба РФ надала представникам так званої ЛНР списки громадян України з числа мешканців Луганської області, які оформили статус біженця при виїзді до РФ під час проведення АТО. Надалі керівники терористичних організацій терористи планують використати квартири та приватні будинки біженців для тимчасового розміщення бойовиків та російських військовослужбовців та подальшої «націоналізації».