Ольга Богомолець: В Україні будуть проведені військово-медичні тренінги з метою підвищення готовності до надзвичайних ситуацій

WATCH IN ENGLISH

18 вересня, 2014 року, Київ – В Україні вже найближчим часом розпочнеться проведення військово-медичних тренінгів для всіх оздоровчо-медичних закладів для того, щоб лікарі, МЧС, МВС були готові на випадок терористичних актів або несподіваних масових заворушень в їхньому місті. Наразі вже створена робоча група, яка відпрацьовує сценарний план таких подій і розробить в подальшому календарний план цих тренінгів як мінімум в кожному районному центрі нашої країни. До процесу будуть залучені лікарі, вчителі, представники громадських організацій, волонтерських груп, студентства, територіальних громад. Про це повідомила під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заслужений лікар України, радник Президента України з гуманітарних питань Ольга Богомолець. «Всі ці заходи не мають відношення до мобілізації. Безумовно, краще, аби нові навички нам не знадобилися, але у сьогоднішніх умовах, ми повинні бути готові адекватно реагувати на можливу небезпеку», – сказала пані Ольга.

Ольга Богомолець також повідомила, що після першої ж проведеної нею наради, вдалось досягти домовленості щодо повернення військової підготовки у всі медичні ВУЗи України, про організацію відповідної підготовки населення на базі медичних коледжів, створення координаційного центру на базі військово-медичної академії та пришвидшених курсів для перекваліфікації і докваліфікації цивільних лікарів. «Задача мінімум на сьогодні – забезпечити, щоб у кожній лікарні було по декілька лікарів з військово-польовим вишкалом, тому що цивільна медицина полюсно відрізняється від військово-польової», – зазначила радник Президента України з гуманітарних питань.

«З метою надання справедливої адресної допомоги сім’ям, які втратили годівника через події в Україні, ми розпочинаємо всеукраїнський проект «Люди допомагають людям», – повідомила пані Богомолець. Він передбачає створення порталу з відео історіями та прямими рахунками для надання допомоги кожній родині. Причому мова йде і про Небесну сотню, і про беркут, і про силовиків та всіх постраждалих в зоні АТО. Завдяки підтримці 1+1, Райффайзен Банк Аваль, волонтерів, IT-компаній та громадських організацій, допомогу можна буде надати у будь-якому куточку світу і бути впевненим у тому, що гроші отримає саме та родина, яку людина вирішила підтримати. Більше того, нецільове витрачання коштів родинами також буде відстежуватися та запобігатися штрафними санкціями.

В рамках проведеної за тиждень роботи зроблено багато у питанні координації, лікування, реабілітації та протезування поранених. З цього питання завтра, 19 вересня 2014 року, об 11.30 у прес-центрі Укрінформ пройде окрема прес-конференція. З усіма пропозиціями та запитаннями пані Ольга закликала звертатись на її особисту електронну адресу [email protected].