«Два століття-одна війна» – це фотовиставка-паралель між боротьбою УПА та війною на Сході України – організатори виставки

14 жовтня відкриється фотовиставка культурно-освітнього проекту «Два століття-одна війна». Це 27 стендів з фото або матеріалами часів Української повстанської армії та, поруч, фото із сучасної неоголошеної війни. Автори проекту приурочили виставку до 75-річчя УПА. «Ми вирішили поєднати на кожному стенді в рамках однієї виставки фото бійців Української повстанської армії з їхнього побуту, з їхніх військових дій, допомоги волонтерської, яку їм надавали люди, та поєднати з тими реаліями, які є сьогодні у російсько-українській війні, яка триває на Сході, і якраз більший акцент у цій вставці є саме навколо цих подій», – розповіла Соломія Фаріон, голова Молодіжного націоналістичного конгресу (МНК), під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«По процесу відбору фотографій – нам хлопці з МНК запропонували 25 сюжетів на різні теми. фотографії з архівів, які відображають бійців УПА. Ми спробували знайти паралелі зі свого архіву – всього, що ми зняли за три роки війни, знайти відповідники. Насправді майже всі теми розкриті. Це фотографії з початку війни, тобто з квітня 2014 року, по теперішній день. Там Іловайськ, Широкино, охоплена майже вся географія АТО», – розповів Макс Левін, журналіст інформаційного порталу «Лівий берег», військовий фотокореспондент.

14 жовтня виставку представлять в Одесі. «Далі виставка помандрує Сходом України. Протягом кількох днів виставка буде знаходитись у прифронтових Донецьку та Луганську, а далі поїде до Запоріжжя, Дніпра, Полтави, Харкова,Сум, Чернігова. Згодом виставка вирушить на Західну Україну», – розповів Дмитро Жмайло, заступник керівника штабу мережі «Вільні Люди». Також виставку можна запросити в інші міста, сконтактувавши з організаторами.

Паралельно з 14 жовтня розпочнеться презентаційний тур у Канаді. Виставка відкриється спершу у Торонто. У рамках туру заплановані зустрічі з українською громадою за участі представників дипломатичного українського корпусу та урядових інституцій Канади. Також зараз ведуться перемовини щодо організації виставки у США, зокрема у Вашингтоні та Нью-Йорку.

«Нашою виставкою ми хотіли донести три прості ідеї. По-перше, сучасні українські воїни, які тримають фронт на Сході є продовжувачами боротьби Української повстанської армії. В інформаційному наповненні ми хотіли наголосити, що на Сході не внутрішній громадянський конфлікт. Потрібно називати речі своїми іменами – це російсько-українська війна, ми воюємо проти російських військових, російської армії. По-третє, в сучасних умовах гібридної війни, ми маємо розуміти, що наша культура, мова, історія – така ж сама наша зброя, якою ми воюємо», – зазначив Дмитро Жмайло.

«Я глибоко переконаний, що нашу армію необхідно реформувати, і не тільки переходити на нові види зброї, але і треба змінити саму філософію оборони держави. Тому такі паралелі закладають підґрунтя для розуміння, що сучасна українська армія  – це не спадкоємець радянської армії, а спадкоємець повстанської армії, українських січових стрільців, козацтва», – розповів Павло Білоус, боєць батальйону «Гарпун», ветеран російсько-української війни.

Володимир Бірчак, науковий співробітник Центру дослідження визвольного руху, зазначив, що виставка спонукатиме людей більше цікавитися історією УПА і допоможе руйнувати міфи про неї та український визвольний рух в цілому. «4 роки роки тому ще не було розуміння, що таке армія УНР, Українська повстанська армія. Хороша тенденція, яку ми зараз фіксуємо – нещодавно було опубліковане соціологічне опитування, яке показує, що 50% українців станом на 2017 рік  підтримують ідею визнання бійців Організації українських націоналістів та Української повстанської армії борцями за незалежність України. 29% – проти. Якщо порівнювати з 2012 роком то ця цифра зросла у 2,5 рази», – зазначив  він.