Ми недооцінюємо те, що кожен регіон виглядає по-іншому у різні сезони – автори проекту Ukraїner

Команда проекту Ukraїner здійснила 8 експедицій різними куточками України. «Ми їздимо по всій Україні. Ми розпочали півтора роки тому з того, що хотіли відвідати всі регіони країни і показати, скільки ми мало знаємо одне про одного і наскільки ми мало досліджені самі для себе у першу чергу. Зараз ми проїхали половину шляху  з 16 запланованих експедицій, і у нас відчуття, що ми не знаємо про Україну більше, ніж коли ми стартували», – розповів Богдан Логвиненко, автор проекту, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Цього разу ми повернулись з Карпат і Буковини. Це надзвичайно різноманітний регіон. Ми починали досліджувати регіон з Бойківщини, далі поїхали на Гуцульщину і потім рухались Буковиною», – розповіла  Ольга Шор, лінійний продюсер проекту. Ще одну експедицію до Карпат планують здійснити взимку. «Ми повертаємось до цього регіону взимку, щоб показати наскільки ми недооцінюємо те, що кожен регіон виглядає по іншому у різні сезони, відбуваються різні події: взимку ми будемо знімати Меланку і Різдво традиційне», – зазначив Богдан Логвиненко. Далі планують здійснити експедиції до Наддніпрянщини, Слобожанщини, та інших регіонів. «Друга частина експедиції Карпати-Буковина починається у січні відразу після свят. Потім з березня ми вирушаємо і кожного місяця ми будемо знаходитись в експедиції близько трьох тижнів. Це ще 8 регіонів України», – додала Ольга Шор.

Проект має кілька форматів: історії про місця та історії про людей. «Крім того, що ми показуємо місця, ми розповідаємо про людей, які щось змінюють, є агентами змін в кожному з регіонів», – зазначив Богдан Логвиненко.  Зібраний під час експедиції матеріал публікують у форматі відео та фото-історій.  «Ukraїner часто сприймають як проект присвячений відео-формату. Насправді проект мультимедійний. У нас дуже часто трапляються історії, котрі не зовсім підходять для відео-формату, а набагато краще підходять для фото-історій і так само навпаки», – розповів фотограф Микита Завілінський.

Підготовка до експедицій триває 3-4 тижні. «Починається процес з того, що знаходяться знавці регіону, етнографи, етнологи. Ми надзвичайно вдячні, коли на наш пост у соцмережах відповідають люди і радять точково якісь місця чи людей. У більшості це досить унікальні історії і унікальні локації», – розповіла Ольга Шор. Загалом з проектом співпрацюють близько 200 волонтерів.

Для того, щоб долучитись до проекту як волонтер необхідно заповнити спеціальну форму, яка доступна на сайті Ukraїner.