За рік в Україні посилились обмеження свободи слова в інтернеті – правозахисники

WATCH IN ENGLISH

Протягом року, після президентського указу про блокування низки проросійських сайтів, українські державні структури систематично намагались використати указ як інструмент обмеження свободи слова і вираження поглядів у мережі. «Протягом року було мінімум 9 різних законопроектів, постанов, листів, які тим чи іншим чином намагались змусити провайдерів блокувати різні сайти», – розповіла Ірина Чулівська, голова ГО «Лабораторія цифрової безпеки», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Такі законопроекти носять дуже проросійські формати – «давайте ми як держава будемо все контролювати». Потрібно розуміти, які небезпеки несуть такі законопроекти, і проактивно на це реагувати»,  – додала Надія Бабинська, експерт з відкритих даних.

Закону, який дозволяє блокування сайтів, в Україні немає. І тим не менше, списки сайтів, які державні структури вимагають блокувати, постійно поповнюються. «Міністерство інформаційної політики складає списки, які сайти вони вважають за потрібно блокувати. СБУ непублічно розсилає листи інтернет-провайдерам з рекомендаціями заблокувати певні сайти. За останній рік таких списків, які стали публічними, 2 – це 180 різних сайтів. Держспецзв‘язок вирішив, що для того, щоб перевіряти сайти, їм потрібно встановити спеціальне обладнання – ми його називаємо чорні коробочки СБУ – через які вони зможуть зчитувати трафік і дивитись чи інтернет-провайдери дійсно блокують сайти. Можливості, які відкриваються для маніпуляцій з інтернет-трафіком з таким коробочками дуже великі», – розповіла Ірина Чулівська, голова ГО «Лабораторія цифрової безпеки».

Через блокування сайтів, рейтинг України щодо свободи вираження думок у мережі падає з кожним роком. «Ми спостерігаємо, що в Україні платформ для вільного спілкування стає все менше, що людей і їхні думки все легше приписують до антиукраїнської діяльності, що політичні думки стають приводом для залякування», – пояснив Метью Шааф, директор Представництва Freedom House в Україні.

Останнім часом фіксують випадки зловживання указом про блокування сайтів з боку правих кіл. «Деякі націоналістичні формування уже починають перевіряти чи люди виконують цей указ про блокування – наприклад, перевіряють чи таксисти використовують яндекс.таксі. Тобто утиски свободи вираження поглядів ідуть уже не тільки зі сторони держави», – розповіла Надія Бабинська.

Для моніторингу і швидкого реагування на дії державних органів щодо обмеження свободи слова у мережі, планують створити коаліцію громадських організацій.