Огляд ЗМІ за 19 березня 2019

ВИСНОВКИ

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив про складання повноважень глави держави. Повноваження президента виконуватиме голова верхньої палати парламенту Казахстана Касим-Жомарт Токаєв. У той же час Назарбаєв після відставки очолить Раду безпеки Казахстану. Цю посаду Назарбаєв зможе займати довічно.

У представництві США в ОБСЄ заявили, що мир на Донбасі настане тоді, коли Росія припинить порушувати суверенітет і територіальну цілісність України. «Російська компанія насильства, залякування та зневаги міжнародного права має залишатися в центрі уваги світової спільноти», – йдеться в повідомленні представництва США в ОБСЄ. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що Мінські угоди про врегулювання ситуації на сході України перебувають у “комі”, з якої їх може вивести тільки рішення РФ піти з Донбасу. Клімкін переконаний, що Москва використовує окуповані українські території тільки як засіб для торгу. Павло Клімкін також висловив упевненість, що Росія спробує організувати нову “газову війну” після завершення дії нинішніх домовленостей на транзит газу через територію України.

Народні депутати розглянули лише чверть поправок до законопроекту (№5670-д) про функціонування української мови як державної. На час завершення вечірнього засідання вівторка народні депутати розглянули вже 656 поправок з 2082.

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко повідомив, що середня сума підвищення пенсій із 1 березня 2019 року для українців, пенсії яких підлягали перерахунку, становить 514 гривень. За словами віце-прем’єр-міністра, підвищення пенсій відбулось: для 2,5 млн людей — на суму  від 100 до 400 грн; для понад 1,5 млн пенсіонерів — на суму від 400 до 700 грн; для практично 500 тис. осіб — від 700 грн до 1000 грн. Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко також повідомив, що середній розмір субсидії, яка внаслідок монетизації виплачується готівкою, становить 1676 гривень.

Міністр фінансів Оксана Маркарова повідомила, що у 2019 році Україні необхідно позичити близько 4 млрд доларів, адже на погашення та обслуговування державного боргу потрібно витратити 418 мільярдів гривень. Маркарова нагадала, що в цьому році Україна вже отримала 600 млн доларів під гарантію Світового банку.

Голова фракції “Блок Петра Порошенка” у Верховній Раді Артур Герасимов заявляє, що останніми місяцями лобісти лідерки партії “ВО “Батьківщина” Юлії Тимошенко намагалися зірвати укладення мирової угоди Павлом Лазаренком із правосуддям США. Крім того, Герасимов спростував заяву Тимошенко про те, що українські правоохоронці шукають на неї компромат у справі Лазаренка.

У розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” йдеться про те, що у системі фінансування партії “Батьківщина”, очолюваної Юлією Тимошенко, фігурують люди з так званої “газової справи” нардепа-втікача Олександра Онищенка. Одна зі спонсорів “Батьківщини”, касирка супермаркету у передмісті Київ Наталя Зубар, за рік нібито перерахувала партії майже 1,5 мільйони гривень. Ще стільки ж – її сестра, і більше  мільйона гривень – племінник. Крім того, Зубар значиться бенефіцеаром двох київських фірм зі статутними капіталами по 50 мільйонів гривень в кожній. Одна з них – ТОВ “Страхова компанія “Надійна” – вивела журналістів на Олександра Канцелярука. За даними слідства, він один з реалізаторів так званої “газової справи” Олександра Онищенка – екс-нардепа, якого звинувачують у розкраданні газу, видобутого за договорами про спільну діяльність із ПАТ “Укргазвидобування”. Більше мільйона гривень у 2018 році пожертвував “Батьківщині” Михайло Верман. Він відомий як власник компанії “Арт-Ельм”, яка також фігурує в “газовій справі”. Нині “Арт-Ельм” припинила своє існування, але остання адреса реєстрації фірми співпадає з адресою прописки компаній Канцелярука.

Перед зустріччю президента Петра Порошенка із виборцями в Івано-Франківську стались сутички між представниками “Національних дружин” і “Національного корпусу” з правоохоронцями. Представники “Нацдружин” принесли також плакати “Свинарчуків за ґрати”. “Правоохоронці взяли пікетувальників у кільце та відтіснили від мітингу. Під час сутичок використовували сльозогінний газ”, – йдеться у повідомленні.

Дані опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг”, свідчать, що лідером президентського рейтингу залишається Володимир Зеленський, якого підтримують 24,9% тих, хто визначився та має намір голосувати. Другу позицію рейтингу посідає Юлія Тимошенко (18,8%), третю – Петро Порошенко (17,4%). За Юрія Бойка готові віддати свої голоси 10,2%, за Анатолія Гриценка – 9,4%, за Олега Ляшка – 5,8%. За Олександра Вілкула проголосували б 3,5% респондентів, за Ігоря Смешка – 3,1%, за Руслана Кошулинського – 2,2%. Володимир Зеленський у другому турі долає усіх своїх опонентів. У парі з Порошенком (39% проти 19%), з Тимошенко (35% проти 22%) та з Анатолієм Гриценком (34% проти 26%). Президент Петро Порошенко не зможе у другому турі перемогти головних своїх опонентів. У парі Юлія Тимошенко – Петро Порошенко у другому турі перемагає Тимошенко (28% проти 19%).

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв іде у відставку (96 публікацій у ЗМІ)
  • В Івано-Франківську сталася сутичка між націоналістами та правоохоронцями (43 публікації у ЗМІ)
  • Розенко озвучив середню суму, на яку збільшилися пенсії з 1 березня (35 публікацій у ЗМІ)
  • Нардепи розглянули вже майже чверть поправок у «мовному законі» (27 публікацій у ЗМІ)
  • Перевірки трьох облгазів Фірташа підтвердили незаконність донарахувань у платіжках – «Нафтогаз» (7 публікацій у ЗМІ)

РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ НА ДОНБАСІ.

Мир на Донбасі настане тоді, коли Росія припинить порушувати суверенітет і територіальну цілісність України, заявляють у представництві США в ОБСЄ. “На Донбасі миру не буде, доки Росія не припинить порушувати суверенітет і територіальну цілісність України. Російська компанія насильства, залякування та зневаги міжнародного права має залишатися в центрі уваги світової спільноти”, – йдеться в повідомленні, оприлюдненому в акаунті представництва США в ОБСЄ в соцмережі Twitter у вівторок уранці.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що Мінські угоди про врегулювання ситуації на сході України перебувають у “комі”, з якої їх може вивести тільки рішення РФ піти з Донбасу. “Мінськ” насправді не є мертвим, але він перебуває в комі. Витягнути його з коми може тільки Кремль. Оскільки саме він ввів його в цю кому, і зробив це цілком усвідомлено. Щоб вивести Мінськ із такого стану, Росія повинна прийняти рішення про відхід з Донбасу”, – сказав П. Клімкін в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”. За його словами, Москва використовує окуповані українські території тільки як засіб для торгу.

Президент України Петро Порошенко заявляє, що Кремль намагається зірвати кампанію з обрання глави Української держави. “В останній тиждень стало зрозуміло, що патріотизм і здоровий глузд українців упевнено перемагає в інформаційній війні … й тому з Кремля надійшла команда задіяти силові провокації. Виборчу кампанію явно хочуть перевести у формат вуличних заворушень. Дуже потрібна Кремлю українська кров. Це сценарій уже не перемоги на виборах, а спроба зірвати вибори”, – сказав П. Порошенко на раді регіонального розвитку Івано-Франківської області у вівторок у Коломиї. За його словами, це не український сценарій, оскільки Україна має намір провести прозорі та чесні вибори.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив упевненість, що Росія спробує організувати нову “газову війну” після завершення дії нинішніх домовленостей на транзит газу через територію України. “Упевнений, що Росія спробує організувати нову “газову війну”. Така ймовірність дуже велика. Таку можливість розуміють наші партнери й кажуть, що до цього потрібно готуватися, збільшуючи запаси газу в наших сховищах. Наразі не тільки ми, а і Європа добре розуміємо ймовірність російських провокацій”, – сказав П. Клімкін в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”, відповідаючи на запитання про майбутнє транзиту газу через українську територію.

РОЗГЛЯД МОВНОГО ЗАКОНУ У ПАРЛАМЕНТІ.

Народні депутати розглянули понад чверть поправок до законопроекту (№5670-д) про функціонування української мови як державної. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, Верховна Рада України у вівторок присвятила ще один пленарний день розгляду в другому читанні мовного законопроекту. На час завершення вечірнього засідання вівторка народні депутати розглянули вже 656 поправок.

Міжнародні партнери України підтримують зусилля України щодо просування української мови, однак побоюються того, що в період виборів це може використати РФ для посилення напруги в українському суспільстві, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. “Наші партнери неодноразово говорили, що підтримують наші зусилля щодо просування української мови. Концептуально вони однозначно за, я це можу підтвердити. Але є побоювання, що збіг у часі, з одного боку, ухвалення та імплементації цього закону, а з іншого – виборів можуть бути використані Росією для посилення напруженості в українському суспільстві”, – сказав П. Клімкін в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

ЕКОНОМІКА.

Середня сума підвищення пенсій із 1 березня 2019 року для українців, пенсії яких підлягали перерахунку, становить 514 гривень. Про це у ході селекторної наради повідомив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, повідомляється на сайті уряду. “Нагадаю, що уряд прийняв рішення, що підвищення пенсій не може бути меншим за 100 грн. На сьогодні середня сума підвищення для осіб, пенсії яких підлягали перерахунку, становить приблизно 514 гривень”, – сказав він.

У 2019 Україні необхідно позичити близько 4 млрд доларів, адже на погашення та обслуговування державного боргу потрібно витратити 418 мільярдів гривень. Про це сказала міністр фінансів Оксана Маркарова в ефірі “Радіо НВ”, передає FinClub. “Нам в цьому році треба позичити близько 4 млрд доларів (в еквіваленті). Це не секрет, тому що в бюджеті на цей рік 418 млрд грн закладено на погашення боргів. Це третина державного бюджету”, – зазначила вона. Маркарова нагадала, що в цьому році Україна вже отримала 600 млн доларів під гарантію Світового банку.

ЕНЕРГЕТИКА.

Оператори газорозподільних мереж (ГРМ), стосовно яких Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), завершила перевірки в частині приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов, зокрема “Вінницягаз”, “Волиньгаз”, “Київоблгаз”, готують заперечення на відповідні акти регулятора, повідомили представники обл/міськгазів під час прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна” у вівторок. “Акт НКРЕКП підписано з запереченнями, й наші заперечення на всі ті запитання, які порушила Нацкомісія, буде подано відповідно до законодавства протягом п’яти днів, надані комісії до 21 березня”, – сказав технічний директор ПАТ “Вінницягаз” Володимир Білаш.

НАК “Нафтогаз України” за рекомендацією Наглядової ради проводить розслідування операцій з продажу газу компанії ТОВ “ЕРУ Трейдинг” у 4 кварталі 2018 року. Про це повідомляється на сайті “Нафтогазу”. Раніше виконавчий директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко подав запит на розслідування через можливий конфлікт інтересів у діях Андрія Фаворова, якого нещодавно призначили керівником інтегрованого газового бізнесу Групи “Нафтогаз”. Додатково до стандартних внутрішніх процедур перевірки, “Нафтогаз” залучив незалежного аудитора-розслідувача. “Нафтогаз” запровадив систему внутрішнього контролю, яка відповідає принципам корпоративного управління ОЕСР та нульової толерантності до корупції. Наглядова рада врахувала думку служби комплаєнсу та зробить остаточні висновки за результатами незалежного аудиторського розслідування”, — сказав голова комітету наглядової ради з аудиту та ризиків Бруно Лескуа.

ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА 2019.

Голова фракції “Блок Петра Порошенка” у Верховній Раді Артур Герасимов заявляє, що останніми місяцями лобісти лідерки партії “ВО “Батьківщина” Юлії Тимошенко намагалися зірвати укладення мирової угоди Павлом Лазаренком із правосуддям США. “Але останніми місяцями юристи і лобісти Юлії Тимошенко зробили все, щоб зірвати мирову угоду Лазаренка з американським правосуддям і затримати та відстрочити повернення цих мільйонів доларів в Україну”, – сказав він журналістам у кулуарах Верховної Ради у вівторок. Крім того, А. Герасимов спростував заяву Ю. Тимошенко про те, що українські правоохоронці шукають на неї компромат у справі П. Лазаренка.

У системі фінансування партії “Батьківщина”, очолюваної Юлією Тимошенко, фігурують люди з так званої “газової справи” нардепа-втікача Олександра Онищенка. Про це йдеться у розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”. У 2018 році “Батьківщина” отримала рекордну суму пожертв від фізичних та юридичних осіб – понад 150 мільйонів гривень. При цьому журналісти з’ясували, що більшість “донорів” – звичайні українці, які або не знали, що їхні персональні дані використали для проведення платежів, або насправді не мали таких сум, які переводили Тимошенко.