Обмежені строки щодо конкурсу до Верховного Суду впливають на роботу Громадської ради доброчесності – члени ГРД

Представники нового складу Громадської ради доброчесності розповіли про основні виклики
у роботі з конкурсом до Верховного Суду під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Ми закликаємо журналістів слідкувати за цим процесом, тому що ми добираємо 78 суддів Верховного Суду. Цей суд, окрім того, що формує для інших судів судову практику, є найвищим судом в Україні, він також буде переглядати в касаційній інстанції справи Антикорупційного Суду», – заявив Михайло Жернаков, координатор Громадської ради доброчесності.

Михайло Жернаков розповів, що новий склад ГРД було обрано 17 грудня 2018 року 12 громадськими організаціями. Усього в цей орган увійшли 20 членів, половина з яких входили до першого складу Ради. «Так само, як і в першому складі, у нас зберігається непоганий баланс між представниками аналітичних центрів, адвокатами, журналістами та представниками правозахисної спільноти», – наголосив Михайло Жернаков.

За словами Романа Маселко, члена Громадської ради доброчесності, з місяць свого фунціонування новий склад Ради проаналізував велику кількість матеріалів, втім обмежені часові рамки впливають на якість роботи членів Ради.«Коли ми намагалися з Вищою кваліфікаційною комісією досягнути згоди стосовно релевантних строків узгодження проведення співбесід, то, на жаль, зустрілися з нерозумінням, точніше з визнанням того, що цей конкурс має бути закінчено до президентських виборів […] Яким чином незалежність суддів пов’язана з особою Президента – незрозуміло, окрім того, що це створює сумнів, а чи не впливає ця влада на комісію», – наголосив Роман Маселко.

Андрій Кулібаба, координатор Громадської ради доброчесності, зауважив, що однією з перешкод, які поглиблюються короткими строками, є те, що право кандидатів на відповідь фактично не забезпечується, оскільки Вища кваліфікаційна комісія не надає відповіді на запит ГРД щодо отримання контактних даних кандидатів. «Ми на нашому сайті зробили оголошення, в якому закликали кандидатів надсилати нам їх електронні адреси та телефони […] На даний момент ми маємо контакні дані більш ніж п’ятидесяти відсотків суддів та активно з ними контактуємо», – зазначив Андрій Кулібаба.