Україна може розпочати накопичення резерву нафти і нафтопродуктів вже наприкінці 2019 року – голова Держрезерву

Україна може розпочати накопичення резерву нафти і нафтопродуктів вже наприкінці 2019 року. Про це заявив Вадим Мосійчук, голова Державного агентства резерву України, під час експертної дискусії в Українському кризовому медіа-центрі. За його словами, усі необхідні документи готові і проходять погодження в різних органах влади.

«Вчора ми отримали затверджений проект постанови кабінету міністрів про схвалення концепції щодо мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів. Є домовленість, що так само оперативно воно буде погоджено Міненерго і передана на розгляд Кабміну. Щойно концепція буде прийнята – почнеться просування законопроекту про мінімальні запаси […]. Ми плануємо розпочати роботу з накопичення, за найкращим сценарієм, наприкінці 2019 року», – деталізував Вадим Мосійчук.

Він додав, що вже зараз точково розпочали модернізацію інфраструктури. Після прийняття концепції щодо мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів вестимуть перемовини з Європейським банком реконструкції та розвитку  про кредит для масштабної модернізації.

Відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС, Україна має до 1 січня  2023 року створити підтримувані запаси нафти і нафтопродуктів в еквіваленті 90 діб чистого імпорту або 61 доби середньодобового споживання.

Експерти наголошують, що хоча до 2023 року ще 4 роки, для такого проекту це – невеликий термін.

«Дуже важливо якнайшвидше почати формувати мінімальні запаси нафти і нафтопродуктів, не відкладаючи це до 2023 року. З практики країн ЄС, термін формування таких резервів займає 4 і більше років. Крім того, Росія у будь-який момент з політичних примх може заблокувати 2/3 постачання нафтопродуктів в Україну», – пояснює незалежний експерт Геннадій Рябцев.

За його словами, у найближчі місяці необхідно завершити розгляд нормативно-правових актів, потрібних для запуску створення резерву. Зокрема, це проект постанови уряду про вибір моделі нафтових резервів та проект закону про мінімальні запаси нафти і нафтопродуктів. Проекти були подані ще у листопаді 2018 року.

«Затримка є неприпустимою, якщо ми хочемо завершити цей процес у визначені урядом терміни. Крім того, потрібно запустити паралельний процес створення запасу обсягом принаймні 20-денного споживання звичайного рівня попиту, щоб убезпечити Україну на випадок раптового припинення постачання нафтопродуктів з російського та білоруського напрямків», – додав Геннадій Рябцев.

Також, зазначають експерти, треба узгодити єдину термінологію для усіх документів, та виправити суттєві помилки в українському перекладі євродиректив, які призводять до їх хибної інтерпретації.

З міркувань національної безпеки, необхідно забезпечити резервні запаси не лише нафти і нафтопродуктів, а й газу, вугілля, ядерного палива.

Детальніше з аналізом поточної ситуації  та ризиків можна ознайомитися в публікації «Створення нафтових резервів: годі зволікати».