Огляд ЗМІ за 7-9 червня 2019

ГОЛОВНЕ

Президент Володимир Зеленський вважає, що артилерійські обстріли поблизу Новолуганського на Донеччині та інших населених пунктів в ніч проти 7 червня, внаслідок яких двоє українських військових загинули, а восьмеро отримали поранення, свідчать про втрату Росією контролю над найманцями.“Кричуще порушення Мінських угод – застосування артилерії – свідчить, щонайменше, про часткову втрату управління та контролю над найманцями. Ми сподіваємося, що російська сторона відновить контроль над цими підрозділами”, – заявив Зеленський. “Обстріли українських військових – очевидна спроба вкотре зірвати процес перемовин щодо припинення вогню. Хоч би хто віддав наказ – Збройні сили України відповідатимуть жорстко та відповідно до ситуації”, – заявив Зеленський. «Я закликаю розвідку поінформувати керівництво держави про те, що на кожній посаді (на Донбасі), починаючи з командира взводу, розташовані кадрові офіцери збройних сил Російської Федерації. Росія повністю контролює все, що відбувається на Донбасі: там ходить рубль, перебувають російські військові, роздають російські паспорти», – заявив Петро Порошенко.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що зареєстрував у реєстрі досудових розслідувань три кримінальні провадження – про підготовку до фінансування тероризму, про підготовку до перешкоджання діяльності Збройних сил України в особливий період і за фактом державної зради – після закликів заборонити вогонь у відповідь на Донбасі та відновити торговельні відносини з терористичними організаціями.

Глава політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медведчук та нардеп Юрій Бойко провели зустріч з головою “Газпрому” Олексієм Міллером.Під час зустрічі Медведчук поскаржився, що після попереднього їхнього візиту до Росії в Україні була “бурна, негативна реакція”, але їх це не тривожить, бо їм на це “наплювати”. За його словами, обіцяні президентом РФ Володимиром Путіним 25% знижки на газ при прямих поставках – “промінь світла” для українців.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі видало указ, завдяки якому Центральна виборча комісія встигне надрукувати бюлетені для парламентських виборів. Заступник голови ЦВК Євгеній Радченко заявив, що Мінекономрозвитку “нарешті прислухалось до ЦВК і дає пояснення щодо виготовлення і друку виборчих бюлетенів”. Він запевнив, що перепон для друку виборчих бюлетенів і загроз зривів тендерних процедур наразі не існує, бо замовити їх друк можна буде за переговорною процедурою.

Президент Володимир Зеленський заявив, що за підсумками роботи Верховної Ради за останні тижні переконався у правильності свого рішення про дострокове припинення її повноважень. Зеленський нагадав, що Верховна Рада відмовилася змінити систему парламентських виборів і залишила “мажоритарку”, не зняла недоторканності з народних депутатів, не відправила у відставку Кабінет Міністрів, відмовилася звільнити глав силових відомств, не запровадила відповідальності за незаконне збагачення.

Володимир Зеленський впевнений, що після дострокових парламентських виборів у країні встановиться нова система. «Система поки що в нокдауні, ми пропонуємо нокаут», – заявив Зеленський. Володимир Зеленський знову заявив, що партія “Слуга народу” має намір скасувати депутатську недоторканність і пообіцяв позбавляти мандата за кнопкодавство. Разом з тим, «Слуга народу» презентувала свій виборчий список. Очолив список голова партії Дмитро Разумков.Другим номером іде представник Зеленського у Раді Руслан Стефанчук, третім – Ірина Венедіктова, яка, як раніше зазначалося, відповідає в команді за реформи в судовій системі. Четвертий номер – підприємець Давид Арахамія, 5 – експерт з питань антикорупційної політики Галина Янченко.Шостим номером на вибори йде керівник digital-напряму партії “Слуга Народу” Михайло Федоров, 7 – керівник штабу партії Олександр Корнієнко. Під 8 номером у списку експерт з податкового законодавства Анастасія Красносільська, 9 – гендиректор телеканалу “1+1” Олександр Ткаченко. Замикає десятку борець греко-римського стилю Жан Беленюк. Дмитро Разумков повідомив, що “Слуга народу” висуне 199 кандидатів у народні депутати в одномандатних округах, але робота над списком мажоритарки ще триває.

Петро Порошенко заявив, що партія “Європейська солідарність” йде в парламент, щоб не допустити реваншу проросійський сил. Він наголосив, що його команда йде у Верховну Раду , “щоб ніхто і ніколи не розвернув Україну назад у бік Росії, щоб ніхто не зупинив нас на півдорозі в Євросоюз і НАТО, щоб розкручений нами маховик європейської та євроатлантичної інтеграції точно не зупинили ні зовнішні сили, ні внутрішня п’ята колона”. До першої трійки списку партії “Європейська солідарність” увійшли лідер партії, екс-президент Петро Порошенко, спікер ВР Андрій Парубій та віце-спікер Ірина Геращенко.Четвертим номером іде командир 95 окремої аеромобільної бригади Михайло Заброцький, п’ятим – “голос Майдану” у Львові Софія Федина, шостим – лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Сьомий номер – командир медичного батальйону “Госпітальєри” Яна Зінкевич, восьмий – колишній глава Львівської ОДА Олег Синютка. Дев’ятий номер – заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз, десятий – віце-прем’єр Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Святослав Вакарчук заявив, що партія “Голос” готова брати участь у формуванні коаліції Верховної Ради нового скликання з партіями, які поділяють принципи цієї політичної сили. Вакарчук заявив, що партія не має наміру працювати в коаліції з політичними силами, які не згодні, що український вибір – це Європа, які захищатимуть олігархів, не підтримують правило “закон – один для всіх” і не хочуть робити владу підзвітною народу.Список партії “Голос” очолили Святослав Вакарчук, екс-заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Клименко, голова IT-компанії Ring Ukraine Кіра Рудик, радник прем’єр-міністра з парламентських відносин Ярослав Железняк, антикорупційна активістка Олександра Устинова.Партія “Голос” висунула чотирьох народних депутатів кандидатами на обрання до Верховної Ради в мажоритарних округах. Сергій Притула заявив про те, що балотуватиметься на виборах у Верховну Раду за списком партії “Голос”.Народний депутат Павло Різаненко балотуватиметься в парламент у мажоритарному окрузі №97, Вікторія Войціцька – №155, Леонід Ємець – №221, Вікторія Пташник – №223.

Партії “Опозиційний блок”, “Партія миру і розвитку”, “Наші”, “Відродження” та “Довіряй справам” об’єдналися перед парламентськими виборами.“Ми йдемо на вибори разом, щоб відновити мир, економіку і повернути людям достаток”, – заявив заступник глави фракції “Опоблоку” Олександр Вілкул.Очільник партії “Відродження” і співголова її групи у Верховній Раді Віктор Бондар заявив, що виходить з політичної сили.Цей крок він пояснив тим, що інші члени партії вирішили об’єднатись з “Опозиційнім блоком” для спільного походу на вибори Ради, а він не хоче.

Політична партія “Українська стратегія Гройсмана” ухвалила рішення брати участь у позачергових виборах до Верховної Ради, затвердила список кандидатів від партії та програму. П’ятірку списку для походу на позачергові вибори до Верховної Ради від політичної партії “Українська стратегія Гройсмана” очолили нинішній прем’єр-міністр Володимир Гройсман, міністр освіти і науки Лілія Гриневич, міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко, перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джаппарова та міністр культури Євген Нищук.“Українська стратегія Гройсмана” не висуватиме кандидатів в одномандатних виборчих округах. Програма політпартії “Українська стратегія Гройсмана” передбачає зменшення ставок податків і розширення бази оподаткування, зростання мінімальної і середньої зарплати і перехід до трирівневої системи пенсійного забезпечення.

Міський голова Львова, лідер партії “Об’єднання “Самопоміч” Андрій Садовий очолив список цієї політсили на виборах до Верховної Ради. першій п’ятірці також депутат Одеської міської ради Ольга Квасницька, активіст-антикорупціонер Олександра Дрік, харківський волонтер, депутат Харківської обласної ради Тетяна Бідняк і віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд.

У першу п’ятірку виборчого списку Всеукраїнського об’єднання “Свобода” увійшли засновник і перший командир полку “Азов”, лідер партії “Національний корпус” Андрій Білецький, лідер Національного руху “Дія”, екс-лідер “Правого сектору”, позафракційний народний депутат Дмитро Ярош, а також нинішній лідер “Правого сектору” Андрій Тарасенко.

П’ятірку списку політичної партії “Сила і честь” для участі в позачергових виборах до Верховної Ради очолили голова партії Ігор Смешко, народний депутат (фракція “Самопоміч”) Олена Сотник, голова Меджлісу кримськотатарського народу, нардеп від фракції “Блок Петра Порошенка” Рефат Чубаров, нардеп від фракції “Самопоміч” Іван Мірошниченко та екс-начальник Генштабу Збройних сил України Володимир Замана.

Лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко ініціював створення єдиної команди для участі у виборах до Верховної Ради з “Рухом нових сил” Міхеїла Саакашвілі і цікавиться думкою виборців з цього приводу.

Партія “Удар” висуне кандидатів на дострокових парламентських виборах 21 липня тільки у мажоритарних виборчих округах, а за списком політична сила кандидатів вирішила не висувати.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • «Слуга народу» назвала кандидатів у депутати (42 публікації у ЗМІ)
  • Петро Порошенко поведе «Європейську солідарність» на вибори (37 публікацій у ЗМІ)
  • «Опоблок» об’єднався із трьома партіями для походу на вибори (25 публікацій у ЗМІ)
  • Голова “Відродження” вийшов з партії через об’єднання з “Опоблоком” (14 публікацій у ЗМІ)
  • ЦВК запевняють, що встигнуть вчасно надрукувати бюлетені (12 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент Володимир Зеленськийвважає, що артилерійські обстріли поблизу Новолуганського на Донеччині та інших населених пунктів в ніч проти 7 червня, внаслідок яких двоє українських військових загинули, а восьмеро отримали поранення, свідчать про втрату Росією контролю над найманцями. Таку заяву оприлюднила прес-служба Адміністрації президента у Facebook. “Кричуще порушення Мінських угод – застосування артилерії – свідчить, щонайменше, про часткову втрату управління та контролю над найманцями. Ми сподіваємося, що російська сторона відновить контроль над цими підрозділами”, – цитує АП Зеленського.

П’ятий президент України, лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко закликає розвідку поінформувати керівництво держави про тотальний контроль Російської Федерації над окупованою територією Донбасу. “Я закликаю розвідку поінформувати керівництво держави про те, що на кожній посаді (на Донбасі – ІФ), починаючи з командира взводу, розташовані кадрові офіцери збройних сил Російської Федерації. Росія повністю контролює все, що відбувається на Донбасі: там ходить рубль, перебувають російські військові, роздають російські паспорти”, – написав Порошенко у Facebook у п’ятницю.

Генеральний прокурор України Юрій Луценкоповідомив, що зареєстрував у реєстрі досудових розслідувань три кримінальні провадження – про підготовку до фінансування тероризму, про підготовку до перешкоджання діяльності Збройних сил України в особливий період і за фактом державної зради – після закликів заборонити вогонь у відповідь на Донбасі та відновити торговельні відносини з терористичними організаціями.

Глава політради партії“Опозиційна платформа – За життя” і кум президента РФ Віктор Медведчук та нардеп Юрій Бойко зустрілися у Санкт-Петербурзі з головою “Газпрому” Олексієм Міллером. Відповідну зустріч транслював телеканал “112.Україна”. Під час зустрічі Медведчук поскаржився, що після попереднього їхнього візиту до Росії в Україні була “бурна, негативна реакція”, але їх це не тривожить, бо їм на це “наплювати”. За його словами, обіцяні президентом РФ Володимиром Путіним 25% знижки на газ при прямих поставках – “промінь світла” для українців.

ВИБОРИ ДО ПАРЛАМЕНТУ.

Міністерство економічного розвитку і торгівлівидало указ, завдяки якому Центральна виборча комісія встигне надрукувати бюлетені для парламентських виборів. Про це сказав заступник голови Центральної виборчої комісії Євгеній Радченко, передає громадянській мережі “Опора”. Коментуючи указ, Радченко зазначив, що Мінекономрозвитку “нарешті прислухалось до ЦВК і дає пояснення щодо виготовлення і друку виборчих бюлетенів”. Він запевнив, що перепон для друку виборчих бюлетенів і загроз зривів тендерних процедур наразі не існує, бо замовити їх друк можна буде за переговорною процедурою.

Президент України Володимир Зеленськийза підсумками роботи Верховної Ради за останні тижні переконався у правильності свого рішення про дострокове припинення її повноважень. “Спасибі, що своєю плідною працею доводите всій країні – рішення про розпуск було правильним. Спасибі, що перед парламентськими виборами не вводите народ в оману, не намагаєтеся сподобатися виборцям, а залишаєтеся собою, продовжуєте прогулювати і “кнопкодавити”, – сказав він з іронією у відеозверненні, оприлюдненому в п’ятницю ввечері.

Президент України Володимир Зеленськийвпевнений, що після дострокових парламентських виборів у країні встановиться нова система. “Слуга народу” це не бренд, це наш світогляд, це те, що допоможе Україні встановити іншу систему. Не перезавантажити стару, а встановити нову систему. І ми почали це робити 21 квітня разом з вами, але ми зробили тільки перший невеликий крок: це тільки перший раунд. Система поки що в нокдауні, ми пропонуємо нокаут”, – сказав він у неділю в Києві на з’їзді партії “Слуга народу”.

Президент України Володимир Зеленськийзнову заявив, що партія “Слуга народу” має намір скасувати депутатську недоторканність і пообіцяв позбавляти мандата за кнопкодавство. “Люди, які сьогодні зібралися, нас не підведуть. Вони не йдуть до парламенту заради недоторканності, тому що ми її скасуємо. Вони не йдуть відбувати номер, тому що за кнопкодавство ми позбавлятимемо мандата. Вони не йдуть заради збагачення, тому що за це ми саджатимемо”, – сказав він на з’їзді партії “Слуга народу” в неділю в Києві.

Партія “Слуга народу” висуне 199кандидатів у народні депутати в одномандатних округах, але робота над списком мажоритарки ще триває, повідомив її голова Дмитро Разумков. “Коли ми почали глибоко вивчати представлені матеріали, то з’ясувалося, що незважаючи на всю відкритість нашої партії, нам спробували представити кандидатами в округах тих, хто не відповідає нашим принципам і підходам”, – сказав він на брифінгу після завершення з’їзду.

Партія “Слуга народу”на з’їзді в неділю в Києві представила перших десять кандидатів на мажоритарних округах. Зокрема, у 31-му окрузі (Кривий Ріг, Дніпропетровська область) балотуватиметься Юрій Корявченков (кварталівець Юзик), у 25-му окрузі (Дніпро) – блогер Максим Бужанський, на 94-му окрузі в Київській області журналіст Олександр Дубинський.

Партія “Європейська солідарність”йде в парламент, щоб не допустити реваншу проросійський сил, заявляє її лідер, п’ятий президент України Петро Порошенко. “Ми йдемо в парламент, щоб не допустити реваншу проросійських сил”, – сказав Порошенко на з’їзді партії в неділю. Він наголосив, що його команда йде у Верховну Раду , “щоб ніхто і ніколи не розвернув Україну назад у бік Росії, щоб ніхто не зупинив нас на півдорозі в Євросоюз і НАТО, щоб розкручений нами маховик європейської та євроатлантичної інтеграції точно не зупинили ні зовнішні сили, ні внутрішня п’ята колона”.

Партія “Європейська солідарність”не буде в парламентській коаліції з такими силами, як “Опозиційна платформа” і залишками Партії регіонів, заявляє лідер партії Петро Порошенко. “Ми беремо на себе публічне зобов’язання не вступати в коаліцію з тими політичними силами, які заважають, з опозиційними платформами, іншими частинами партії Януковича. Ми розраховуємо, що відповідні заяви зроблять наші інші політичні сили, які претендують називати себе демократичними, європейськими”, – сказав Порошенко, виступаючи на з’їзді партії в Києві в неділю.

До першої трійки списку партії“Європейська солідарність” увійшли лідер партії, екс-президент Петро Порошенко, спікер ВР Андрій Парубій та віце-спікер Ірина Геращенко. Про це було оголошено на з’їзді партії у неділю. Четвертим номером іде командир 95 окремої аеромобільної бригади Михайло Заброцький, п’ятим – “голос Майдану” у Львові Софія Федина, шостим – лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Партія “Голос” готовабрати участь у формуванні коаліції Верховної Ради нового скликання з партіями, які поділяють принципи цієї політичної сили, повідомив її лідер Святослав Вакарчук в ексклюзивному інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”. “Партія “Голос”, розуміючи всі виклики, готова до коаліції. Але тільки з тими силами, які цілком поділяють наші принципи”, – сказав він.

Список партії “Голос”на позачергових виборах до Верховної Ради очолили музикант і громадський діяч Святослав Вакарчук, екс-заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Клименко, голова IT-компанії Ring Ukraine Кіра Рудик, радник прем’єр-міністра з парламентських відносин Ярослав Железняк, антикорупційна активістка Олександра Устинова. Як передає кореспондент агентства Інтерфакс-Україна, відповідний список партії на виборах затвердили на з’їзді політичної сили “Голос” у суботу в Києві.

Партії “Опозиційний блок”,“Партія миру і розвитку”, “Наші”, “Відродження” та “Довіряй справам” об’єдналися перед парламентськими виборами. Про це у Facebook повідомив заступник глави фракції “Опоблоку” Олександр Вілкул. “Ми йдемо на вибори разом, щоб відновити мир, економіку і повернути людям достаток”, – написав він. Також Вілкул пообіцяв провести “реальну” децентралізацію і скасувати “антинародні реформи”.

Очільник партії “Відродження”і співголова її групи у Верховній Раді Віктор Бондар заявив, що виходить з політичної сили. Про це він повідомив у Facebook. “Прийняв рішення про вихід із партії Відродження і складання повноважень голови партії. Відповідні документи зареєстровані у Міністерстві юстиції”, – пише політик. Цей крок він пояснив тим, що інші члени партії вирішили об’єднатись з “Опозиційнім блоком” для спільного походу на вибори Ради, а він не хоче.

Програма політпартії “Українська стратегія Гройсмана”передбачає зменшення ставок податків і розширення бази оподаткування, зростання мінімальної і середньої зарплати і перехід до трирівневої системи пенсійного забезпечення. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, цю програму буде представлено на з’їзді партії в п’ятницю в Києві. У сфері макрофінансової стабільності програма передбачає: стратегію управління державним боргом – зменшення боргового навантаження на бюджет країни; низький рівень інфляції; підтримку стабільності валютного курсу; прогнозованість і послідовність фінансової та регуляторної політики, плідну співпрацю з міжнародними інвесторами, конструктивний діалог з інвестиційним світом.

Політична партія “Українська стратегія Гройсмана”не висуватиме кандидатів в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах до Верховної Ради, запланованих на 21 липня. “У нас не буде кандидатів у мажоритарці” – повідомив журналістам голова політради партії, міністр Кабміну Олександр Саєнко після з’їзду партії в п’ятницю.

Політична партія “Українська стратегія Гройсмана”ухвалила рішення брати участь у позачергових виборах до Верховної Ради, затвердила список кандидатів від партії та програму, передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна” зі з’їзду партії у п’ятницю в Києві. На першому етапі з’їзду партія прийняла рішення про участь у позачергових виборах до Верховної Ради, затвердила список кандидатів у депутати, а також програму партії та врегулювала низку інших бюрократичних моментів.