10 населених пунктів, 50 свідчень: правозахисники задокументували наслідки обстрілів для цивільних мешканців за останній рік

Правозахисники презентували звіт про порушення прав людини, що містять ознаки воєнних злочинів «Почути Донбас. Пряма мова війни». До нього увійшли 50 свідчень цивільних мешканців із 10 населених пунктів поблизу лінії зіткнення про наслідки обстрілів, які відбулися протягом останніх 12 місяців. Внаслідок цих інцидентів двоє людей загинули, семеро – отримали поранення, десятки житлових будинків отримали пошкодження. Інформація задокументована за стандартами Міжнародного кримінального суду.

«Унікальність звіту у тому, що він містить інформацію з перших рук: факти встановлювали, виїжджаючи безпосередньо у населені пункти на лінії зіткнення, спілкуючись з очевидцями і постраждалими», – розповів Олександр Перепелов, керівник проекту ГО «Truth Hounds», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Дослідники здійснювали також фотофіксацію та замір пошкоджень будівель, напрямок розльоту осколків, що дозволяє встановити, з якого напрямку, відстані та якої зброї здійснювали обстріл. За словами Олександра Перепелова, деякі пошкодження завдані зброєю, якої немає на озброєнні Збройних сил України.

«Цим звітом ми хочемо нагадати українським політикам і міжнародній спільноті, що заходів, які були вжиті, недостатньо: війна нікуди не зникла, і відмежуватися від неї не можна», – зазначив Олександр Перепелов.