Жінки-ВПО, які постраждали від насильства, матимуть якісну і швидку допомогу – «Ла Страда-Україна», «Конвіктус Україна»

Громадська організація «Ла Страда-Україна» та Всеукраїнська благодійна організація «Конвіктус Україна» підписали меморандум про співпрацю. Він покликаний сприяти наданню якісної та швидкої допомоги жінкам із числа внутрішньо переміщених осіб, які постраждали від домашнього та ґендерно зумовленого насильства. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомила президент Громадської організації «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко. «Відкриваються нові можливості в отриманні кваліфікованої різноманітної допомоги, якої вони (жінки з числа ВПО – прим. УКМЦ) потребують», – зазначила пані Катерина.

90% дзвінків, які надходять на Національну «гарячу лінію» Громадської організації «Ла Страда-Україна», стосуються питання домашнього насильства. «Жінки з числа ВПО у більшій мірі, ніж жительки місцевих громад, стикаються з випадками домашнього насильства», – зауважила Катерина Левченко. Директор департаменту Національної «гарячої лінії» Альона Кривуляк розповіла: «За цей рік ми отримали 180 дзвінків від ВПО, 10% з них – це жінки, які постраждали від домашнього насильства». Співробітники «гарячої лінії» надають первинну психологічну, юридичну допомогу, формують анкету, та за згоди особи, яка потребує допомоги, перенаправляють до відповідних громадських організацій.

Всеукраїнська благодійна організація «Конвіктус Україна» відкрила Центр психосоціальної допомоги для жінок-ВПО поблизу Києва. Заклад створено у рамках проекту «Мобілізація жінок-переселенок проти домашнього та гендерно-орієнтованого насильства». «Перевагою нашого центру є те, що отримати допомогу може жінка, яка перебуває у будь-якій області України. […] Ми забезпечуємо тимчасовим притулком. Але, на відміну від Центрів соціально-психологічної допомоги, у нашому притулку можуть перебувати жінки до 6 місяців з дітьми різного віку. Ми забезпечуємо харчуванням, у нас є медична сестра», –  зазначила представник «Конвіктус Україна» Лідія Козуб. Одночасно заклад може прийняти 15 жінок з дітьми. Співпраця з «Ла Страда-Україна» дозволить охопити більшу кількість жінок.