Призначення аудиторів НАБУ має бути політично незалежним – експерт ООН

WATCH IN ENGLISH

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) за три роки свого існування показало позитивний результат своєї роботи. Серед нагальних потреб Бюро – проведення незалежного аудиту. «Мені повідомили, що законом визначається чітка процедура призначення аудиторів для проведення моніторингу діяльності НАБУ. Однак, занепокоєння викликає політизація самого процесу призначення аудиторів. Закликаю всі державні органи, залучені до цього процесу, зберегти незалежність та компетенцію аудиторів та забезпечити проведення прозорого аудиту згідно з законом», – наголосив Хуан Пабло Богославскі, незалежний експерт ООН з питань зовнішнього боргу, інших фінансових зобов’язань та прав людини, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Серед інших здобутків України – система електронних закупівель ProZorro, відкриття доступу до публічних реєстрів та баз даних, створення реєстру для декларування статків державних службовців тощо. Створено також Національне агентство з питань запобігання корупції – НАЗК. «Однак, викорінити системну корупцію можна лише завдяки всебічному підходу, що включає розслідування, притягнення до відповідальності та ефективні санкції. Для цього і потрібна реформа судочинства, яка забезпечить незалежність та компетенцію суддів. Більше уваги слід приділяти запобіжним заходам для зведення до мінімуму стимулів для корупції», – зауважив Хуан Пабло Богославскі.

Змінилася також і економічна ситуація. Пенсійна реформа мала на меті збільшення купівельної спроможності пенсіонерів та зменшення нерівності між пенсійними нарахуваннями. Окрім цього, уряд збільшив субсидії на житлово-комунальні послуги та номінальну мінімальну заробітну плату. «Офіційний мінімальний розмір заробітної плати залишається низьким і продовжує слугувати основою для розрахунку пенсій, які нижчі за реальний прожитковий мінімум», – підсумував експерт ООН.