Чого очікувати від майбутніх виборів: дискусія українських, європейських та американських експертів

WATCH IN ENGLISH

Майбутні вибори в Україні будуть найбільш непрогнозованими і одними з найбільш вирішальних за 27 років української незалежності. Таку спільну думку висловили учасники телемосту за участі американських, європейських та українських експертів під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі.

«Це будуть дуже конкурентні, а також дуже значущі вибори,від результату яких залежатиме не лише майбутня внутрішня політика України, але й її стосунки із західними партнерами, США та ЄС», – зазначив Джонатан Кац, старший науковий співробітник Фонду Маршалла Сполучених Штатів.

Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи», звернула увагу, що на відміну від усіх попередніх президентських виборів, зараз між лідером рейтингів та рештою кандидатів розрив є зовсім незначним; різниця між рейтингами низки кандидатів коливається у межах статистичної похибки. «Таких непередбачуваних виборів ще ніколи не було. Ми не знаємо хто буде у другому турі, і соціологічні дослідження засвідчують, що коло тих, хто може бути фіналістами у другому турі, дуже тісне. Багато що буде залежати від списку – а список буде великим, більше 30 кандидатів – тому що буде багато технічних кандидатів: коли різниця між кандидатами невелика, у межах 1%, дуже важливо вставити того, хто може цей відсоток відібрати. […] Чийсь відсоток може стати вирішальним для виходу у другий тур», – зазначила вона. Ірина Бекешкіна додала, що фінал багато в чому буде залежати і від того, як буде вестися виборча кампанія.

Стівен Б. Нікс, регіональний директор Міжнародного республіканського інституту (Вашингтон) по євразійському регіону, зазначив, що за останніми даними соцопитувань, 17% виборців ще не визначилися, за кого голосувати на президентських виборах. Але ці голоси отримають, скоріш за все, не проросійські сили, тому що більшість тих, хто не визначився – із Заходу і Центру. Крім того, до перегонів можуть приєднатися нові кандидати. На його думку, на рейтинги можуть суттєво вплинути нещодавні події у Керченській протоці, а також створення Православної церкви України, що матиме геополітичні наслідки не менш важливі, ніж релігійні.

«Путіну не вдалося військовою силою захопити регіони, які, за його задумом, входять до так званого «руского міра». На мою думку, це –  другий, не менш значущий, серйозний його програш, тому що Росія може втратити можливість впливати на ці регіони через церкву… Щодо ситуації довкола Азовського моря – можна дискутувати, чи було необхідно запроваджувати воєнний стан, але президент як Верховний головнокомандувач, відповідно до Конституції, мав право діяти рішуче. І я закликаю нашу Адміністрацію і європейських партнерів діяти так само рішуче – посилювати санкції, можливо, запроваджувати точкові санкції проти російських портів, які виграють від блокади Азовського моря для українських кораблів», – зазначив Стівен Б. Нікс.

Світлана Кобзар, координаторка програм Європейського фонду на підтримку демократії (Брюссель), зі свого боку зазначила, що публічна дискусія довкола воєнного стану продемонструвала, що зараз острах російської загрози не є вирішальним фактором у суспільній думці.

За її словами, непрогнозованість на цих виборах є скоріше перевагою, тому що непередбачуваність результату є однією із засад демократичного виборчого процесу. «Є непрогнозованість і є плюралізм. Водночас, зважаючи на те, що медіа та інші ресурси зосереджені в руках певних груп інтересів, умови гри дуже нерівні. Для потенційного «українського Макрона» було б дуже важко повноцінно увійти в перегони, не маючи доступу до провідних телеканалів і домовленостей з будь-якими олігархами», – зазначила Світлана Кобзар.

На думку західних експертів, є серйозний ризик російського інформаційного і кібервтручання у вибори в Україні, аби сприяти приходу до влади проросійських сил.

На думку Ірини Бекешкіної, головним трендом і головною небезпекою майбутньої кампанії буде популізм. «У ситуації загальної зневіри люди очікують «чарівника», який прийде і вирішить всі проблеми. Тому, хоча популізм завжди був, цього разу він буде надзвичайним. Вже почався «аукціон обіцянок» […] І це небезпека, тому що багато обіцянок взагалі не входять у компетенцію президента, і якщо такий кандидат перемагає –  очевидно, що він реалізувати їх не зможе. Якщо майбутній президент обіцяє неймовірне – незрозуміло, що він реально буде робити» – наголосила Ірина Бекешкіна.

Також, за її словами, великий ризик підкупу найбільш незаможних виборців, та спроб різноманітного інформаційного, фінансового втручання та прихованих провокацій з боку Росії.

У цій ситуації громадянському суспільству необхідно об’єднатися і спробувати змінити характер виборчої кампанії. «ГО, аналітики, журналісти повинні ставити кандидатам незручні питання: якщо вони щось обіцяють – як це робити, аналізувати ці пропозиції і доносити результати аналізу до людей, щоб вони розуміли, що їх дурять. По-друге – це спостереження за ходом кампаній», – зазначила Ірина Бекешкіна. Це, зокрема, незалежні екзитполи за підтримки міжнародних організацій, тому що 69% виборців не вірять у чесність виборчої кампанії.

З боку західних партнерів особливо цінною для України буде підтримка для моніторингу виборчого процесу та підтримка аналітичних центрів і громадських організацій, які можуть відігравати конструктивну роль під час виборчої кампанії.