Міграційна політика Росії в Криму є одним з прихованих механізмів зміни демографічної ситуації на півострові – правозахисники

28 грудня до Міжнародного кримінального суду було направлене нове інформаційне повідомлення щодо злочинів Російської Федерації проти громадян України на території окупованого Криму. Про це повідомили представники Прокуратури Автономної Республіки Крим та громадської організації «Регіональний центр прав людини» під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі. «Найбільш вразливими особами стосовно [депортації] виявилися громадяни України, які або відмовилися від громадянства Російської Федерації і продовжили знаходитися в Криму, там само це громадяни України, які постійно там проживали, проте не мали кримської прописки і цим самим вони автоматично зберегли своє українське громадянство і саме громадяни України, які переїхали в Крим уже після початку окупації», – зазначив Віталій Набухотний, юрист Регіонального центру прав людини.

Андрій Андросов, заступник начальника відділу прокуратури Автономної Республіки Крим, повідомив, що такі дії Російської Федерації є злочинами проти людяності та воєнними злочинами. Зокрема, відбуваються порушення норми 129 звичаєвого гуманітарного права, статті 49 четвертої Женевської конвенції та статей 7 та 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду. «Чому саме це повідомлення є таким важливим? Тому що це один з прихованих механізмів зміни демографічної ситуації на півострові […] Таким чином, ми маємо три види складу злочину. Перше,  так звана колонізація – заселення громадянами РФ півострову. Друга частина – це депортація, тобто переміщення цивільного населення на територію Російської Федерацію чи на територію третьої країни. І третій склад – це насильне переміщення, коли створюються відповідні умови для того, щоб резиденти Криму самі покидали територію та переїжджали на материкову частину України», – підкреслив Андрій Андросов.

Віталій Набухотний розповів, що у повідомленні описувалася справа колективного видворення 23 осіб, які прибули у Крим законним шляхом, втім у результаті судового рішення окупаційних судів отримали штраф та рішення про примусове видворення, внаслідок чого їх вивезли у КАМАЗі та висадили біля  КПВВ «Каланчак». У повідомленні близько 700 сторінок з доказами щодо цієї справи, а також додатково опис загального контексту міграційної політики РФ у Криму, яка суперечить нормам міжнародного права. За словами Віталія Набухотного, дослідження, проведене його організацією, зафіксувало 2425 особи з літа 2017 по літо 2018, які були насильно переміщені або депортовані з Криму окупаційною владою через рішення відповідних судів. Серед них є представники 37 країн та осіб без громадянства, більшість складають українці. «Це не просто 2425 осіб, яких ми ідентифікували. Насправді, на сьогоднішній день ми можемо з впевненістю сказати, що загальна кількість людей, яких було піддано депортації або видворенню з цієї території, складає близько чотирьох тисяч осіб», – додав Роман Мартиновський, адвокат та експерт Регіонального центру прав людини.