Система опирається успіхам антикорупційних органів – НАБУ та САП

Під час брифінгу у Прес-центрі Українського кризового медіа-центру Директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник та в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Максим Грищук розповіли про результати роботи антикорупційних відомств за ІІ півріччя 2020 року.

За їхніми словами, антикорупційна система нарощує потужності, ефективність органів зростає. Проте, останнє півріччя минулого року позначилося безперецендентними атаками на антикорупційні органи.

_ASS7979

“Якщо проаналізувати загалом роботу, то кількість підозр та скерованих до суду справ зростає. Одночасно із цим зростають і виклики, які супроводжують роботу, як НАБУ, так і САП, і вже й Вищого антикорупційного суду”, – сказав Директор НАБУ Артем Ситник.

За його словами, у другому півріччі 2020 року НАБУ та САП розпочали розслідування у 386 кримінальних провадженнях, повідомили про підозру 76 особам, скерували до суду 35 обвинувальних актів стосовно 56 осіб.

_ASS7946

“Вперше  успішно реалізовано міжнародну антикорупційну спецоперацію по викриттю корупційної схеми в структурі Укравтодору. В цьому році ми запобігли розкраданню держпідприємств на суму понад 800 млн грн. Ще понад 1 млрд повернено державі, у тому числі – до держбюджету України. Вперше  підозрюваний в корупції ще на стадії досудового розслідування відшкодував безпосередньо до бюджету 50 млн грн збитків, які йому інкримунують в ході розслідування”, – розповів про успіхи антикорупційних органів Директор НАБУ.

© nabu.gov.ua

Артем Ситник констатував, що за 5 років роботи в НАБУ звикли до того, що постійно відбуваються спроби зупинити роботу антикорупційних органів, позбавити їх повноважень.

“Але останнє півріччя 2020 року дійсно було насичене такими подіями, які дуже суттєво вплинули на роботу антикорупційної інфраструктури вцілому”, – наголосив Директор НАБУ.

Як приклади Ситник назвав рішення Конституційного Суду України щодо скасування положень Закону “Про НАБУ”, електронного декларування і відповідальності за недостовірні відомості в е-деклараціях; рішення Печерського та Окружного адміністративного судів Києва про незаконний перегляд виключної підслідності НАБУ у резонансних справах, таємнича зміна Генпрокурором групи процесуальних керівників напередодні вручення підозри заступнику голови Офісу Президента.

“Це дуже негативно впливає на роботу самої системи антикорупційних органів і на авторитет України. Ми постійно бачимо занепокоєння наших міжнародних партнерів з приводу того, що відбувається”, – сказав Директор НАБУ.

За його словами, це певний індикатор, що НАБУ дійсно рухається вперед. У 2020 році з’явилися реальні вироки, реальні позбавлення волі. І як тільки система почала працювати, то пішов наступ і на ВАКС.

“З одного боку ми бачимо реальний поступ вперед, а з іншого боку ми бачимо, що протягом останнього півріччя 2020 року, і зараз, відбуваються речі, які скеровані на брутальну цинічну перешкоду антикорупціним органам”, – констатував Артем Ситник.

Директор НАБУ висловив сподівання, що 2021 рік відрізнятиметься у цьому плані.

_ASS8018

Також він зазначив, що величезною проблемою є те, що зараз відсутній керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури:

“Виконуючий обов’язки керівника САП не має значної частини повноважень, які має постійний керівник. Це також накладає негативний вплив на розслідування НАБУ. Навіть щоб призначити групу прокурорів, ми маємо йти до Генпрокуратури. А ви бачите, що там відбувається…”.

Щодо економічного ефекту від діяльності НАБУ та САП, Артем Ситник розповів, що за рік він перевищує 1,9 млрд грн. Йдеться про понад 1 млрд грн, що були відшкодовані державним підприємствам добровільно та в результаті позовної роботи, 50,99 млн грн, перераховані до держбюджету підозрюваними, 65,54 млн грн стягнутих застав, понад 1,5 повернутої колишніми нардепами компенсації за житло, та 805,6 млн грн — завданню шкоди державним інтересам на таку суму вдалося запобігти.

В.о. Керівника САП Максим Грищук зі свого боку докладніше розповів про позитивні приклади роботи антикорупційної системи:

“У нас була ефективна співпраця із польським антикорупційним бюро та прокуратурою. Ми розслідували діяльність екс-очільника Укравтодору, який, перебуваючи на посаді в Україні, вчиняв дії щодо отримання неправомірної вигоди, і ці кошти виводилися за кордон, в Польщу. Наразі в нас налаштована ефективна співпраця.
Крім того, у другому півріччі 2020 року ми повідомили про підозру депутату чинного парламенту за пропонування своїх послуг у вигляді внесення змін до законодавства за певні неправомірні вигоди, як він їх називав “плюшки”. Це для нас був виклик. Зараз ця справа розслідується”.

_ASS8045

Максим Грищук розповів, що є низка вироків, якими осіб засуджено до позбавлення волі. Більшість із цих судових рішень наразі розглядаються на стадії апеляційного скарження. Однак уже є три справи, які пройшли апеляційну інстанцію, тобто вироки набрали законної сили, особи отримали реальні терміни ув’язнення.

В. о. керівника САП також зазначив, що відомство нарешті доукомплектувало свій штат, що дає змогу більш ефективно виконувати свою роботу.

Максим Грищук також наголосив на потужному тиску на антикорупційні органи, який чинився протягом другого півріччя 2020 року і висловив сподівання, що ці напади припиняться.

До вашої уваги також короткий відеозвіт про роботу НАБУ та САП у другому півріччі 2020 року та презентація із деталізованими показниками звіту.

_ASS7976
_ASS8023
_ASS8014