Українці привітали Корею з Днем незалежності

У Незалежності Республіки Корея в Українському кризовому медіа-центрі відбувся захід за участі українських та південнокорейських митців.

«Це день, коли Корея була звільнена від 35-річного японського колоніального панування. У Республіці Корея він відомий як Кванбокчол, що перекладається як День відновлення світла. Термін «відновлення» використовується для того, щоб підкреслити, що Корея була незалежною протягом століть до японського панування», – розповіла ведуча заходу Олена Іванченко.

До привітань на адресу корейського народу доєдналась кримськотатарський митець, громадський діяч, волонтерка, ідеолог ГІ “МQ community” Леніє Ібрагімова. Вона з 2011 року глибоко вивчає історію, культуру, мову цього народу і сприймає її як ще одну рідну культуру.

«Корейська держава вже існувала до окупації, і коли відбулося окупація Криму, цілком природно, що мої друзі з Кореї підтримали мене і стали на нашу сторону. І вже коли сталося повномасштабне вторгнення, я про це дізналася від своєї подруги з Кореї. Вона мені подзвонила о четвертій ранку і сказала, що у вас почалася війна», – згадала Леніє Ібрагімова.

З її слів, корейці одразу почали робити дуже багато заходів для того, щоби підтримати Україну, збирали кошти для цивільних і військових на той момент. І сама країна дуже багато надала гуманітарної допомоги.

«Вони дуже підтримують нас, бо самі колись відчули і анексію і вторгнення. В СРСР хотіли з Кореї зробити проект «Жовторосія», і теж хотіли собі анексувати частину території. Досі по суті частина Кореї анексована. Звісно, можна сказати, що це сторона Північної Кореї, але по суті ворожа нам держава стала ворожою і корейській республіці, тому що вона стала причиною розділення країни на дві частини», – пояснила волонтерка.

Керівник молодіжного руху при Всеукраїнській асоціації корейців Ігор Лім підкреслив, що незважаючи на велику відстань між нашими країнами, між нашими народами є дуже багато спільного.

«Ми дуже шануємо і любимо нашу культуру, і я дуже вдячний фонду зарубіжних корейців за те, що вони підтримують нас у всіх наших заходах з розвитку корейської культури в Україні. Молодь всеукраїнською асоціації корейців в цьому місяці облаштовує освітній центр для дитячого будинку, який було евакуйовано з Харкова на захід України. Ми поважаємо наших батьків, а також всіх людей похилого віку, і я вдячний державі Корея за постійну гуманітарну допомогу, яку вона направляла в цьому році для Харківської та Миколаївської областей. Я вдячний народові республіки Кореї за те, що він твердо підтримує суверенітет та територіальну цілісність України. Для мене Корея є символом демократії, сумлінної праці і постійного розвитку. Це приклад держави, яка стала для всього світу символом свободи та миру, і ми всі чули про чудо на річці Хан і прикладемо всі зусилля для того, щоб весь світ почув про чудо на річці Дніпро», – наголосив Ігор Лім.

Під час прес-конференції виступи  ансамбль традиційного корейського танцю «Тораді», південнокорейський поп та рок виконавець LEO (Чан Ю Хван), південнокорейський співак Karacin Jr., південнокорейська поп-група “HeMeets” (ХіМітс)