Дитину подалі від нікотину: як подолати епідемію куріння

Куріння залишається одним із головних факторів передчасної смертності в Україні. Більше 60% смертей спричинені серцево-судинними захворюваннями, а куріння є одним із основних факторів їх виникнення. Щороку від хвороб, пов’язаних із курінням, помирає понад 130 тисяч українців. Особливу загрозу куріння становить для молоді: тютюнова індустрія націлена на дітей та підлітків, намагаючись залучити нових курців. За даними дослідження GYTS 2017, кожна п’ята дитина віком 13-15 років вживає е-сигарети, а 15% – тютюнові вироби. На подолання цієї проблема спрямована ініціатива «Батьки за Україну без тютюну та нікотину», яка об’єднала батьків та небайдужих громадян.

Модераторка заходу, телеведуча каналу «1+1 Україна», амбасадорка ініціативи «Батьки за Україну без тютюну та нікотину» Марічка Падалко відмітила, що виконати поставлені цілі важко без створення відповідної законодавчої бази, забезпечення її виконання, а головне – створення того, що зараз називають словом «екосистема», коли створюються всі умови для того, щоб дитина не курила і в родині, і в школі, і назовні.

«Ще років п’ять-шість тому про те що «дитина без нікотину» я говорила з набагато більшою впевненістю, маючи маленьких дітей. А от батьки підлітків завжди стають не такими категоричними, тому що діти потрапляють в соціум, де є певні звички, бажання бути в компанії, бути популярними і модними», – навела приклад ведуча.

Безпосередньо ініціативу «Батьки за Україну без тютюну та нікотину» представила її співініціаторка, комунікаційниця і волонтерка Ольга Масна. За її словами, не всі розуміють, що в нас епідемія. За статистикою від 2017 року, в Україні кожна п’ята дитина вже вживала електронні сигарети, 15% вживали тютюнові вироби і 50% пробували тютюнові вироби.

«На сьогодні ще не маємо свіжої статистики, але передбачаємо, що ситуація може бути суттєво гіршою, тому що тютюнова індустрія дуже активно просуває свої новітні пристрої для куріння – електронні сигарети, тютюнові вироби для нагрівання і ще й пропагує їх як менш шкідливі. На жаль, це працює. І оскільки діти, молодь, підлітки – це ті люди, які потраплять в залежність, і будуть протягом всього свого життя носити гроші в кишеню тютюновим компаніям, я не можу стояти осторонь цієї проблеми. Особливо в часи, коли в Україні розгортається демографічна криза», – заявила вона.

Тему нових викликів продовжила голова правління ГО «Мережа захисту національних інтересів «АНТС» Ганна Гопко, яка свого часу домоглася прийняття у Верховній Раді закону про заборону паління в громадських місцях.

«Коли ми кажемо, що буде українською перемогою, то очевидно, це не тільки поразка і покарання агресора за геноцид, а і ухвалення всередині держави того законодавства, яке  Україна чітко задекларувала. Ми маємо певні зобов’язання на шляху до європейської інтеграції, а там є окремий розділ, який стосується громадського здоров’я, і прописані ефективні заходи в боротьбі із вейпами, електронними цигарками. Ми бачимо, як тютюнова індустрія дуже майстерно в дуже витончений спосіб намагається адаптувати свої тютюнові хитрощі для того, щоб ловити нових курців», – визнала Ганна Гопко.

Триває боротьба з епідемією куріння і в стінах парламенту. На реєстрацію подано  законопроект, який остаточно заборонить будь-які ароматизатори, які є привабливою формою залучення дітей до вживання нікотину. Про це повідомила народна депутатка України Лада Булах.

«Він заборонить і куріння в громадських місцях і продаж, – уточнила законодавиця. – Будь-які тютюнові вироби не мають е пахнути полуничкою, тірамісу і бабл гамом. Вони мають бути огидні та неприємні. Закликаю кожного з нас долучитися до адвокації і комунікації цього нового законопроекту. Впевнена, що в цьому році ми його пройдемо в першому в другому читанні з тим, щоб в наступному році вже почали діяти ці норми».

Співачка, засновниця МА «Територія А» Анжеліка Рудницька вважає, що кожен з нас має почати з себе і взяти на себе відповідальність за те, щоб не робити якихось неправильних речей і не пропагувати їх.

«Вдячна за те, що Україна в цьому напрямку принаймні декларує лідерство. Колись я зайшла в якісь ресторан за кордоном, і там всі курять. Як можна їсти і палити? Ми вже забули за ці 12 років. Їмо їжу, яка пахне їжею в публічних місцях, а вони продовжують їсти тютюн, заїдаючи якимось продуктом, який навіть не пахне їжею. Тому все-таки ми робимо класні речі, але тютюнова індустрія сильна. З нею можна боротись, однак, важливо мати популярні проекти. Дітям треба це розповідати в наймолодшому віці, і звісно показувати батькам приклад», – підкреслила співачка.

Виконавчий директор ГО «Життя» Дмитро Купира довгий час веде активну боротьбу проти тютюнової індустрії, і каже про те, що жодна дитина в світі не народжується з сигаретою або електронною сигаретою в роті.

«Діти і молодь стають курцями через те, що тютюнова індустрія застосовує арсенал агресивних маркетингових інструментів, щоби фактично змусити їх це спробувати. Згодом це перетворюється в тяжку нікотинову залежність. Тому ми як експертна організація пропонуємо кращі практики створення умов, за яких діти в Україні не мали би оцих стимулів до початку куріння. Перш за все треба знизити цінову доступність шляхом підвищення акцизів на тютюнові вироби. Наркотична шкідлива продукція має бути дорогою. Наступне – ліквідувати будь-які прояві реклами. Зараз в Україні це найбільш проблематично, адже місця торгівлі в магазинах, каси, кіоски є найбільш помітними для населення і для молоді включно з точки зору реклами», – зазначив Виконавчий директор ГО «Життя».