Нова база даних жінок-експерток «Спитай жінку» покликана забезпечити гендерну збалансованість у владі та медіа-просторі

WATCH IN ENGLISH

Київ, 5 листопада 2015 року – У вересні 2015 року запустили проект “Спитай жінку” – ініціативу по збору баз даних жінок-експерток. Проект, у рамках якого була створена ініціатива, спрямований на підвищення політичного рівня участі жінок і їхньої видимості як у медіа-просторі, так і серед тих, хто приймає дуже важливі державні рішення. “Наш проект спрямований на те, щоб точково і стратегічно працювати з існуючими викликами саме для гендерної збалансованості української влади. Ключові елементи нашої стратегії з підвищення участі жінок спрямовані і на те, щоб мінімізувати глибоко вкорінені гендерні стереотипи. Я сподіваюсь, що цей інноваційний та дуже цікавий інструмент допоможе і журналістам, і жінкам, адже талановитих і розумних жінок в Україні дуже багато”, – зазначила Олена Єна, керівниця програми «Жінки — лідерки» Національного Демократичного Інституту, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За словами Катерини Іванової, менеджера програм Інституту розвитку регіональної преси, минулого року Інститут масової інформації проводив моніторинг преси, результати якого показали, що лише у 30% матеріалів з’являються жінки, при чому їх зображують як матерів, виховательок, спеціалістів у моді і майже ніколи як економісток, політологів, фахівців у державотворенні. «Потрібно вирівняти цей дисбаланс, по-перше, кількісний – ми хочемо, щоб жінок у медіа було більше, а по-друге, якісний – щоб жінки у медіа з’являлись у ролі фахівчинь-експерток. Адже в Україні є чимало розумних і талановитих, але «невидимих» експерток у найрізноманітніших галузях. Саме тому ми створили базу даних «Спитай жінку», яка матиме контакти найрізноманітніших фахівчинь у найрізноманітніших галузях», – пояснила Катерина Іванова.

Запропонувати свою експертку до бази даних можна заповнивши Google-форму за адресою Povaha.org.ua. Станом на сьогодні вже є 150 запропонованих експерток з галузей антикорупційної експертизи, екологічних проблем, медіа, права, державного управління, спорту, логістики, транспорту, архітектури, будівництва, паливно-енергетичного комплексу, формування місцевих бюджетів та інших.

«Подібна ініціатива стосується не лише гендерної нерівності, але і загальнонаціонального запиту на нові обличчя. Ми бачимо, що вони є, але часто не маємо можливості з ними познайомитись. Наразі база відкрита для поповнення, а першу частину бази ми сподіваємось відкрити вже з нового року», – розповіла Ірина Славінська, координатор проекту.