Навчання ЗС РФ «Кавказ 2016» становлять безпосередню воєнну загрозу для України – Головне управління розвідки МОУ

WATCH IN ENGLISH

Київ, 5 вересня 2016 року – Стратегічні командні навчання «Кавказ-2016» Збройних сил Російської Федерації на південно-західному напрямку підривають регіональну безпеку і становлять безпосередню воєнну загрозу для України. Про це заявив представник представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Не виключається, що створене російське міжвидове угруповання поблизу державного кордону України, на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, а також на території анексованого Криму буде використано проти нашої Держави у разі прийняття відповідного рішення керівництвом Росії. Свідченням цього є залишення російських військ на військових полігонах після офіційного завершення раптової перевірки», – зазначив представник розвідки. Він додав, що аналогічний розвиток ситуації спостерігався під час збройної агресії Росії проти Грузії у 2008 році, напередодні якої проводились навчання «Кавказ-2008».

http://www.slideshare.net/UAReforms/2016-65707076

Вадим Скібіцький зауважив, що реальні масштаби навчання набагато більші, аніж заявлені офіційно. Офіційно російська сторона повідомила про участь у маневрах близько 12,5 тисяч військових, 90 танків, близько 300 бойових машин, до 20 вертольотів і до 15 бойових кораблів. За інформацією ГУР МОУ, під виглядом раптової перевірки бойової готовності ЗС РФ, яка проводилась 25-31 серпня цього року і фактично стала початковим етапом «Кавказ-2016», Росія зосередила на південно-західному напрямку близько 100 тисяч військових, у тому числі 11 тисяч – з інших округів Росії. Із них близько 41 тисяч військових зосереджені поблизу кордонів України. До навчань залучили понад 10 тисяч одиниць бойової та іншої техніки, 60 кораблів та 400 літаків і вертольотів, при цьому, на оперативні аеродроми поблизу кордонів України та в окупованому Криму перебазували понад 40 літаків тактичної авіації Західного ВО, Північного флоту та центрального підпорядкування ВПС РФ. «Таким чином, з урахуванням авіації Південного ВО, тільки на оперативних аеродромах зосереджено близько 100 бойових літаків», – зазначив Вадим Скібіцький.

Представник розвідки зауважив, що серед задіяних у навчаннях підрозділів є ті, що брали участь у бойових діях на території Луганської і Донецької областей. «До загальновійськового полігону в районі населеного пункту Молькіно (Краснодарський край) перекинута батальйонна тактична група 6 ОТБр (Муліно) 1 танкової армії Західного ВО, підрозділи якої брали участь у бойових діях на сході України у 2015 році. Крім того, на територію окупованого Криму літаками військово-транспортної авіації додатково перекинуто підрозділи Повітряно-десантних військ ЗС РФ зі складу 76 дшд (Псков) та 56 одшбр (Камишин, Волгоградська область), які теж мають досвід участі у бойових діях на території нашої держави, – навів приклади Вадим Скібіцький. «Хочу зазначити, що керують цими військами генерали та офіцери, які безпосередньо брали участь в бойових діях на території України, серед них Гурульов, Кузовльов, Нікіфоров та інші», – додав він.

Представник розвідки повідомив також, що більшість представників дипломатичних установ іноземних країн, акредитованих у Москві, відмовилися від запрошення відвідати офіційну фазу навчань на військовому полігоні «Опук» в анексованому Криму. «Свою готовність відвідати активну фазу навчання висловили лише В’єтнам, Венесуела, Еквадор, Колумбія, Малайзія, Мавританія, Монголія, Сербія та Уругвай», – деталізував він.

Вадим Скібіцький зазначив, що паралельно 5-9 вересня проходять командно-штабні навчання 1 та 2 армійських корпусів російських окупаційних військ на сході України, що супроводжуються інформаційною кампанією у російських ЗМІ. «Протягом останнього часу така практика набула усталеного характеру, оскільки усі заходи оперативної і бойової підготовки зазначених корпусів проходять в єдиній системі збройних сил Росії та під контролем представників Генерального штабу та Південного військового округу Росії», – пояснив він.