Дещиця: Використання Росією політичного тиску або залякування виробників не йде на користь співпраці двох країн

Київ, 7 квітня 2014 року, Український кризовий медіа центр – Коментуючи події на сході України, в.о. Міністра закордонних справ Дещиця повідомив, що російська сторона, як вже було неодноразово заявлено представниками МЗС Росії, не має наміру вводити війська до східних та південних областей України. Українська влада надає велике значення нормалізації ситуації в цих регіонах, і задля цього перший віце-прем’єр-міністр, голови СБУ та РНБО вже вилетіли до кризових регіонів.

В.о. Міністра також окреслив досягнення України на міжнародній арені. Так, він взяв участь у засіданні комісії Україна-НАТО та комітету міністрів Ради Європи, і на обох зустрічах були прийняті документи на підтримку територіальної цілісності України. На цьому тижні відбудеться засідання ПАРЄ, на якому Україну представить Міністр юстиції. Також на минулому тижні були розглянуті питання, пов’язані з поверненням експозиції «Золото скифів», яка зараз знаходиться у Нідерландах. Пройшли зустрічі з представниками МЗС та Міністерства культури Нідерландів задля повернення історичної спадщини України після завершення виставки наприкінці травня.

Пан Дещиця повідомив, що продовжуються переговори з міжнародними організаціями, які надають Україні допомогу, зокрема з Європейським Союзом, задля подальшої її координації.

Коментуючи заяву Прем’єр-міністра Росії Мєдвєдєва про застосування санкцій щодо України в разі вступу до зони вільної торгівлі або виходу з СНД, пан Дещиця наголосив, що Україна готова до співпраці з Росією на засадах СОТ та на рівноправній партнерській основі. «Використання політичного тиску або залякування виробників не буде мати користі для співпраці», – запевнив в.о. Міністра. Введення ж Україною норм візової політики стосовно терміну перебування  громадян Росії в Україні є лиш дзеркальним відображенням норм, ще раніше застосованих Росією стосовно громадян України.

Пан Дещиця також звернувся до українських виробників із закликом піднімати стандарти до рівня СОТ, адже з 15 травня буде відкритий європейський ринок, зняті тарифи та бар’єри.

«Україна не визнає факту денонсації Харківських угод як і всіх угод щодо перебування Чорноморського флоту РФ у Криму. Ми зараз готуємо позови у міжнародні суди для відстоювання і захисту своїх прав: у Європейський суд з прав людини, Міжнародний арбітражний суд у Стокгольмі, Міжнародний суд ООН – позов, що стосується порушення угод між Україною і Росією, до Міжнародного морського трибуналу стосовно захоплення українських суден в Криму. Це цілий спектр позовів, і зараз ми готуємо документи і збираємо докази порушення наших прав», – зазначив Андрій Дещиця.

Фото:  dyvys.in

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]