Театр на Подолі – найвиразніша форма суперечностей: тут культура воює з культурою – керівник Центру урбаністичних студій НаУКМА

Мер Києва Віталій Кличко заборонив проведення частини програми GOGOLFEST у не зданій в експлуатацію новій будівлі Театру на Подолі. Це викликало хвилю негативних висловлювань як з приводу цього рішення, так і з приводу діяльності ГО «Громада Андріївський узвіз», яка підтримує рішення київської влади. «Андріївський узвіз – вулиця, яка нібито належить всім, але насправді нікому… Театр на Подолі – найвиразніша форма суперечностей: тут культура воює з культурою», – зазначила керівниця Центру урбаністичних студій Національного університету «Києво-Могилянська академія» Владислава Осьмак під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Будівля Театру не має усіх необхідних дозволів, узгоджень, експертизи.  «Серйозний подив викликає те, що наша культурна еліта активно підтримує незаконні дії деяких членів і органів влади і пропонує нам, громадській організації, дати їм фактично індульгенцію – право на використання незаконної будівлі, – зазначив заслужений архітектор України Володимир Шевченко. – Якщо вони креативні люди, вони могли б зробити якийсь екшн: вдягти своїх гостей, як потрібно за діючим законодавством, у будівничі каски, помаранчеві жилети, провести інструктаж про те, що вони є людьми, над якими проводиться експеримент у недобудованій будівлі. Вони мали б підписати відповідні документи, що не матимуть жодних претензій у випадку втрати здоров’я або майна…».

ГО «Громада Андріївський узвіз»  ініціювала діяльність робочої групи, створеної за розпорядженням Київського міського голови. Основне завданням групи – пошук шляхів врегулювання конфлікту, які є сьогодні  довкола Театру. Ольга Рудковська, член правління ГО «Громада Андріївський узвіз», наголосила, що робоча група виявила низку порушень, пов’язаних з Театром на Подолі. Так, проект реконструкції Театру на Подолі не має комплексної експертизи. Робочій групі вдалося домовитися з приводу проведення комплексної експертизи проекту, але, на жаль, не вже побудованого об’єкту. «Публічно відомо, що об’єкт перебудовано на 70%. Отже, за чинними будівельними нормами, цей об’єкт вже новий. Вулиця, яка є пам’яткою містобудування, не може нести на собі такі об’єкти, які руйнують її сутність. Театр на Подолі – це колектив з великою історією і він має нарешті отримати комфортні умови для роботи. Але, на жаль, виділення ділянки під театр на Андріївському узвозі таких розмірів і з такою функцією – жахлива містобудівна помилка», – підкреслила пані Рудковська. На момент проекту Театру, були певні обмеження щодо розмірів будівлі – 9 метрів, проте дозволену цифру перебільшено рівно втричі.

«Андріївський узвіз є історико-культурним заповідником, і він повинен залишитися для нащадків. Не ми його будували, тому ми повинні зберегти його, зберегти культуру великого, історичного, прекрасного Києва», – наголосила Лідія Гончаренко, голова ГО «Барви життя».