РНБО: Терористи та російські військові продовжують обстріли позицій сил АТО

WATCH IN ENGLISH

Київ, 18 вересня 2014 року – “На сході України українські військові виконують наказ про режим припинення вогню. Водночас терористи та російські військові продовжують обстріли позицій сил АТО. Так, протягом доби зафіксовано обстріли у Донецькій області – в районі населених пунктів Піски, Красногорівка, Мар’їнка, Олександрівка, Новомихайлівка, Тоненьке, Малоорлівка, Орлово-Іванівка, Нижня Кринка, Центральний, Гранітне, Дебальцеве, Донецьке, Старогнатівка”, – про це на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомив полковник Лисенко, речник ІАЦ РНБО.

карта 18.09

У Луганській області терористи обстріляли населені пункти в районах Гірське, Золоте, Орєхове, Чорнухіне, Станиця Луганська, Сєверодонецьк та міста Щастя.

Через масовані обстріли терористів місто Щастя зазнало значних руйнувань. Речник РНБО підкреслив, що відповідно до положень міжнародних конвенцій про правила та звичаї війни такі обстріли населених пунктів вважаються військовим злочином.

За словами Лисенка, терористи та російські військові продовжують обстрілювати з автоматичної та артилерійської зброї аеропорт у Донецьку, в околицях якого вже зруйновано багато житлових будівель. Зокрема, за минулу добу наші підрозділи відбили одну спробу штурму та зафіксували 4 обстріли.

Протягом доби загинув один співробітник ДСНС та поранено 3 військовослужбовців.

Пан Лисенко повідомив, що бойовики здійснюють перегрупування навколо м.Дебальцеве Донецької області та облаштовують позиції на під’їздах до Фащівки і Центрального Луганської області та Кіровського Донецької області.

За оперативною інформацією, фактично всі дислоковані у північній частині окупованого Криму військові підрозділи РФ, а це 4 000 бійців особового складу з населених пунктів Армянськ, Красноперекопськ, Джанкой, Воїнське, Азовське висунуті до адміністративного кордону з материковою частиною України з усією технікою і боєприпасами та розташовані невеликими тактичними групами від Каркінітської затоки до Арабатської стрілки.

Офіційний представник НАТО Оана Лунгеску заявила, що намір Росії розгорнути повноцінне угрупування російських військ на кримському півострові посилить напруження в регіоні та підірве існуюче перемир’я.

За словами полковника Лисенка, росіяни продовжують активну повітряну розвідку з використанням безпілотників. Впродовж доби прикордонники зафіксували 3 таких випадки. Один безпілотник було зафіксовано під Маріуполем та два – на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом.

Речник РНБО також повідомив, що військові Державної спеціальної служби транспорту Мінінфраструктури України укріплюють оборонні рубежі та позиції Збройних Сил на Донбасі.

Військові Держспецтрансслужби риють окопи та бліндажі, облаштовують укриття для техніки та особового складу українських військ. Для цього в зону бойових дій було переправлено понад 70 одиниць власної техніки, а в роботах задіяно близько 120 військових залізничників.

Військові підрозділи Держспецтрансслужби охороняють мости, відбудовують школи та розміновують залізничні об’єкти в зоні АТО. Загалом у роботах задіяний кожен третій військовослужбовець.