До конкурсу на управителя «Межигір’я» пропонують долучити державні або комунальні підприємства – Громадська рада при АРМА

Громадська рада при Національному агентстві України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) звернулася до уряду з пропозицією долучити до конкурсу на управителів «Межигір’я» комунальні або державні підприємства, які мають такий досвід. А також – розглянути в цілому ситуацію з управлінням подібними заарештованими активами. Про це заявив Гліб Канєвський, голова Громадської ради при АРМА, на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Звернення могла б розглянути спеціальна міжвідомча комісія, яка займається питаннями повернення активів.

«Зважаючи на історичну цінність «Межигір’я» і на те, який спротив і тиск можуть чинити юристи Вікора Януковича на майбутніх управителів, громадська рада АРМА вирішила звернутися безпосередньо до уряду України з проханням у межах своїх ресурсів і повноважень знайти державне чи комунальне підприємство, підконтрольне КМДА, Київській обласній державній адміністрації чи державне підприємство будь-якого міністерства, яке має бездоганну репутацію, не має за собою корупційного шлейфу і відповідає вимогам АРМА для участі у конкурсі з відбору управителів – і делегувати таке підприємство чи підприємства на конкурс, для того, щоб забезпечити проведення конкурсу», – деталізував Гліб Канєвський.

«Участь у конкурсі видається більш прийнятною саме для комунальних і державних підприємств. Саме вони, на мою думку, можуть як забезпечити управління на належному рівні, так і достатню прозорість з точки зору контролю за тим, як вони управляють», – зазначив Віталій Власюк, заступник голови Громадської ради при АРМА.

Як успішний приклад він навів кейс вертолітного майданчика Януковича на вулиці Парковій, який знаходився в управлінні комунального підприємства «Центр організації дорожнього руху», підконтрольного КМДА (до 24.01.2019). Із серпня 2018 року, відколи майданчик передали в його управління, вдалося заробити близько 900 тисяч гривень.

Конкурс оголосили у листопаді 2018 року, він вже тричі переносився – спершу через малу кількість учасників, останнього разу – через заяви про те, що конкурс проходить недостатньо прозоро. Зараз до завершення конкурсу залишається 9 днів, заявки на участь подали лише два учасники ГО «Межигір’я» та ТОВ «Антлант-Девелоп».

Гліб Канєвський додав, що Громадська рада рекомендує АРМА публікувати у відкритому доступі інформацію тендерного комітету конкурсу, у тому числі відеозаписи засідань, щоб гарантувати публічність процесу.