Документальний фільм «Я бачу» – це історія про те, що незрячі люди є повноцінними членами суспільства – автори і учасники проекту

Сьогодні у Києві відбудеться прем’єра документального фільму «Я бачу» – історії про те, як команда зрячих і незрячих активістів на велосипедах подолали понад 3 тисячі кілометрів через 10 областей України. «Ми хотіли показати, що інвалідність не обмежує, що незалежно від того, бачиш ти чи ні, ти можеш долучатися до занять спортом і соціального життя», – зазначила продюсер стрічки Вікторія Лучка під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Це також історія про сміливість виходити за рамки і змінювати своє життя – про те, що наші можливості виходять за межі тих внутрішніх бар’єрів, які ми ставимо самі собі – перед своїми страхами і своїми лінощами», – додала  Ольга Фразе-Фразенко, режисер фільму. – Багато хто вперше сів на велосипед, я вперше знімала повнометражний документальний фільм, Вікторія вперше організовувала такий великий захід. Це робота у команді, це дружба, і ця взаємодія також відкриває нові можливості».

Фільм озвучений тифлокоментарем, тому доступний і для незрячих людей. «Тифлокоментар – це додаткова аудіодоріжка, яка пояснює, що відбувається у конкретних сценах сюжету відеоконтенту, щоб це було зрозуміло для людей, які мають серйозні вади зору, – пояснив автор тифлокоментаря Андрій Демчук, параолімпійський чемпіон. – Програмно-алгоритмічним комплексом я опрацьовую контент, і він показує, у які місця я маю вставляти тифлокоментар. Це місця, які не зайняті голосами акторів і іншими важливими звуками». Тифлокоментар додають лише там, де це необхідно для повноцінного сприйняття сюжету. Під час такої роботи дуже важливо ставити себе на місце майбутньої аудиторії, тому він багато консультувався із психологами-фахівцями.

Ідея фільму виникла із відеощоденника велопробігу «Бачу, можу, допоможу». Цю акцію вперше організувала у 2015 році ГО «Інститут українських студій». Тоді інклюзивна команда, що об’єднала учасників із різних міст, на звичайних велосипедах і велосипедах-тандемах, за 33 дні подолала понад 3 тисячі кілометрів через 10 областей України. Цього року відбувся другий велопробіг на 2 тисячі кілометрів, із Києва до Одеси. Цей маршрут проїхали за 16 днів. «Ми намагалися доносити до місцевих представників влади важливість інклюзії і дивилися, наскільки громадські місця – музеї та інші заклади – є адаптованими до потреб людей з інвалідністю», – розповіла Вікторія Лучка. Із відео, відзнятих за кожен день першої подорожі, вирішили змонтувати повноцінний фільм. Восени минулого року його презентували у Генеральній асамблеї ООН в Нью-Йорку у рамках проекту «Можливості поза інвалідністю» за підтримки українського представництва.

Юлія Сачук, співорганізатор велопробігу та координатор інформаційної кампанії FightForRight, зазначила, що велопробіг та фільм є насамперед потужним правозахисним меседжем. «На сьогодні незрячі люди продовжують стикатися із дискримінацією – їх не хочуть брати на роботу або відмовляють у наданні якоїсь послуги. Велопробіг демонстрував багатьом людям, що незрячі люди можуть жити повноцінним активним життям і бути повноцінними членами суспільства. Гадаю, у тих, хто побачив незрячих людей на велосипеді-тандемі, зруйнуються ці негативні стереотипи», – зазначила вона.

«Люди зазвичай вважають, що ми «бідні-нещасні» і жаліють нас. Нас не потрібно жаліти – просто допомагати, наскільки можливо, якщо ми просимо про це», – наголосила Світлана із Одеси, учасниця обох велопробігів. У свої 43 роки вона проїхала 750 кілометрів. За її словами, «лінощі, напевно, більше обмеження, ніж відсутність зору». У її житті це не перша подібна акція – вона вже «стрибала, літала і пірнала».

Юлія Сачук зауважила, що в Україні тифлокоментар використовують дуже рідко, хоча він потрібен багатьом людям. «Нам вдалося внести цей пункт у Національну стратегію з прав людини, аби на законодавчому рівні закріпити можливість додавання аудіо дескрипції до телевізійних продуктів, тому що це  – забезпечення права на доступ до інформації у доступному форматі», – додала вона.

Прем’єра фільму відбудеться у кінотеатрі «Ліра» на Львівській площі о  19-00. Наступний показ відбудеться у Львові і потім – у всіх інших містах на шляху обох веломаршрутів. Ольга Фразе-Фразенко додала, що через деякий час фільм викладуть в Інтернеті у вільний доступ. Усі анонси публікуватимуть на фейсбук-сторінці ініціативи.