Ukrainian Fashion Week повернувся до Києва

Одне із завдань, яке поставили перед собою організатори четвертого сезону Діалогової платформи Українського Дому – знайти для усіх мотивацію і приклади того, що попри несприятливі обставини на перекір, а, можливо, дещо навіть завдяки, можна реалізовуватися, турувати шлях, змінювати культурний ландшафт прямо зараз і всім разом як суспільство зростати. Все це можна проілюструвати на прикладі Ukrainian Fashion Week, який був заснований у 1997 році і став першим тижнем prêt-à-porter на теренах Східної Європи.

Повномасштабне вторгнення змусило організаторів вперше виїхати з України, надавши можливість українським fashion брендам представити колекції на міжнародних подіумах і платформах. І ось Ukrainian Fashion Week знову у Києві. Журналіст Олексій Ананов не міг пройти осторонь цієї події, і запросив на зустріч в Український кризовий медіа-центр голову оргкомітету Ірину Данилевську. 

«Це справжній маніфест того, що ми живі. Що ви вкладали в цей маніфест, коли починали?», – звернувся до неї ведучий.

«Ми поговорили з командою про три цілі, які повернули нас. Перше – це безумовно підтримка індустрії. Є такий феномен, що коли відбувається Ukrainian Fashion Week, увага до всього Made in Ukraine підсилюється, – пояснила Ірина. – Нам дуже хотілося підтримати українців, просто підтримати Україну емоційно і показати на прикладі українських брендів, що треба не просто перечікувати війну, а жити і бути ефективним. Ти не просто лежиш вдома в ліжку і плачеш, а працюєш, робиш щось аби допомогти країні, собі допомогти і тим, хто поруч».

Що змінилось в українській моді за два роки і що дало нашим брендам представлення у провідних світових центрах?

Зі слів голови оргкомітету, бренди мали виживати, і в листі, якій написали колегам з 16 країн світу, українці прохали дати можливість вижити брендам, зберегти команди.

«Дуже сумно, коли думаєш, через які обставини це сталось, але результат потужний. Багато брендів тепер широко представлені закордоном і ширше представлені, ніж це було до широкомасштабного вторгнення. Вони більше там продаються», – продовжила Ірина Данилевська.

Ведучий зробив наголос на тому, що в цьому сезоні Діалогової платформи йдеться про лідерів і мотивації, які важливі на шляху до успіху. Водночас, які би важливі цінності не були, все одно настає момент, коли мимоволі зупиняєшся і думаєш, а це не бенкет під час чуми? Як уникнути цього, як правильно довести до фінальної точки?

«Просто бути щирим. Все, що ми робили, всі наші події, які відбувались поза подіумом, наш маніфест відкриття, який ми провели тут на сходах Українського дому, коли більше 50 відомих українських дизайнерів вийшли, тримаючи в руках плакати, в яких звернулись до світу із закликом «Ми – частина світової креативної спільноти, і нас вбивають за те, що ми хочемо бути українцями. Подивіться, ми зараз, не дивлячись ні на що, створюємо своє майбутнє і віримо в своє майбутнє. Будьте з нами, допомагайте нам в боротьбі», – розповіла гостя.

Вона додала, що будь-яке творче середовище конкурентне, але коли ці люди виходять на мітинг разом, на протест разом, коли в першому ряду стоїть Лілія Пустовіт, яка стояла у витоків створення Ukrainian Fashion Week, а в останньому ряду стоять молоді дизайнери, які зараз покажуть свою першу колекцію в житті, то ось це щиро, по-чесному і тоді це працює.