Владимир Гройсман: Церемония прощания с погибшими пассажирами самолета Boeing 777 состоится 23 июля в 11:00 в аэропорту «Харьков»

21:00 22 липня 2014 року, Харків – Церемонія прощання із загиблими пасажирами літака Boeing 777 відбудеться 23 липня об 11 годині за київським часом в аеропорту «Харків» – про це повідомив Голова Держкомісії з розслідування катастрофи літака, Віце-прем`єр-міністр України Володимир Гройсман під час прес-брифінгу у Харкові.

Як зазначив Віце-прем`єр-міністр України, з моменту прибуття потягу з тілами загиблих до Харкова о 12 годині дня, група вітчизняних та іноземних експертів, які представляють усі країни,  залучені до розслідування авіакатастрофи літака  Boeing 777 «Малайзійських авіаліній», приступили до роботи з підготовки тіл загиблих і усієї необхідної документації для подальшого транспортування до Королівства Нідерландів. Експерти працюють на території ДП «Заводу ім. В.О. Малишева» у закритій зоні, використовуючи  обладнання, яке було завезено раніше з Королівства Нідерландів. Всі процедури відбуваються у суворій відповідності до норм українського та міжнародного законодавства.

«Приблизно годину тому (близько 20.00 за київським часом) було розпломбовано другий вагон спецпотягу. Експерти орієнтовно розраховують підготувати сьогодні приблизно 50 тіл. Попередній план завершення всіх заходів – п’ятниця (25 липня)», – повідомив пан Гройсман.

За словами міжнародних експертів, присутніх на прес-брифінгу, у перших двох вагонах знаходяться тіла 200 пасажирів літака. Інші вагони ще не було розпломбовано, в них підтримується необхідна для зберігання тіл температура. Роботи з тілами йдуть повільно, оскільки вони відбуваються з повагою до невинних жервт та у відповідності до всіх передбачених законодавчих норм та правил.

«Також, відповідно до законодавства, а також за дорученням Президента України, за згодою Прем’єр-міністра та Національного бюро розслідувань ми запропонували передати проведення повноцінного розслідування причин падіння літака нідерландський стороні за участі всіх інших сторін цього жахливого теракту. Ми отримали ноту від Нідерландів щодо готовності прийняти на себе повне розслідування цієї справи. Фактично це означає, що лідерами цього процесу будуть Нідерланди, а Україна повноцінно буле залучена до всіх етапів розслідування», – пояснив він.